Čestitamo svim građanima i građankama Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

zastava1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić čestita svim braniteljima i braniteljicama Dan hrvatskih branitelja. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nazočiti će svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice vojno-redarstvene operacije OLUJA koja se 5. kolovoza 2013. održava u Kninu. Proslavu organiziraju potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić.

Prema podacima Ministarstva branitelja:

• 24.059 žena ima status hrvatske braniteljice;

• 69 žena – hrvatskih braniteljica je smrtno stradalo u Domovinskom ratu ili od posljedica rata;

• Temeljem stradavanja u Domovinskom ratu, 1.168 žena ima ostvaren status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata;

• U 2012., od posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu oboljelo je 815 žena;

• 4.933 supruga smrtno stradalih i 123 supruge zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja koristile su prava po osnovi gubitka člana obitelji;

• U 2012. godini 3.973 žena su ostvarile pravo iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Od žena koje imaju priznati status hrvatskog/e branitelja/ice iz Domovinskog rata, a doživjele su silovanje u slučajevima zatočenja, do sada su 4 žene ostvarile status temeljem ozljeđivanja tijekom zatočenja. Međutim, najveći broj silovanih žena u neprijateljskim logorima bile su civilne osobe koje temeljem propisa o zaštiti civilnih žrtava iz Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava temeljem tog stradanja.

U tijeku je provedba Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata. U 21 županijskom centru pruženo je 44.972 intervencija za 37.347 korisnika, a među korisnicima bilo je 509 žena sa statusom hrvatskog/e branitelja/ice iz Domovinskog rata.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova prati provedbu Nacionalnog akcijskog plana za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija, za razdoblje 2011.- 2014., a o rezultatima je obavijestila i Hrvatski sabor u okviru svog Izvješća o radu u 2012. godini.