Pravobraniteljica na okruglom stolu "Žene i posao, Europa i mogućnosti"

OkruglistolSplit29kolovoz2013U Splitu je održan okrugli stol "Žene i posao, Europa i mogućnosti" na kojem je, pored ostalih gošći govorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Gošće uvodničarke su bile Zita Gurmai iz Europskog parlamenta, Pia Elda Locatelli iz talijanskog parlamenta, Gordana Sobol, zastupnica u Hrvatskom saboru, Tatjana Dalić, zamjenica ministra rada i mirovinskog sustava, Daša Šašić Šilović, organizatorica Korčulanske škole koju financira švedski Institut Olaf Palmer. Tema okruglo stola bila je usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

Pravobraniteljica se u svom izlaganju osvrnula na pritužbe žena na tržištu rada i istraživanje koje je provela vezano za njihovu nisku zastupljenost u poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj. Istakla je potrebu mijenjanja odgojno obrazovnih obrazaca i perpetuiranja rodnih stereotipa i tradicionalnih rodnih uloga. Osvrnula se i na: položaj žena u ruralnim područjima koji je daleko lošiji nego u urbanim područjima, na disbalans visoko obrazovanih žena i njihovo učešće u rukovodećim strukturama, na nisko učešće muškaraca u korištenju rodiljnog dopusta (svega 3,6% u 2012.), a koje se gotovo nije mijenjalo posljednje 3  godine, na važnost preuzimanja aktivnih uloga svih nacionalnih mehanizama, uključujući i Vladu RH, zastupnike/ce, političke stranke, medije i odgojno obrazovne ustanove u provođenju politike ravnopravnosti spolova, na potrebu politicke participacije žena kako bi se donosile odluke na lokalnoj/regionalnoj razini koje bi poboljšale kvalitetu življenja i omogućile usklađivanje političkog angažmana i obiteljskog života.

Na okruglom stolu se govorilo o aktualnim izmjenama Zakona o radu i mogućnostima za muškarce i žene vezano, između ostaloga, za fleksibilno radno vrijeme. Zita Gurmai je predstavila trenutnu kampanju EP o rodnom jazu ("gender gap") i razlici u plaćama, te dala osvrt o rodnim ulogama i izazovima potpunoj uspostavi ravnopravnosti spolova.
Gordana Sobol je istaknula potrebu za što većom političkom participacijom žena jer se političke odluke izravno reflektiraju na položaj žena i njihovu kvalitetu življenja.

 

Iz medija

Žena, majka, hobotnica mora u politiku, Slobodna Dalmacija, 8.9.2013.

U pripremi mjere za ekonomsko osnaživanje žena, Novi list, 29. 8.2013.

U hotelu Park održan okrugli stol o položaju žena, Slobodna Dalmacija, 29.8.2013.

Mrsić priprema mjere za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u Hrvatskoj, dalje.com, 29.8.2013.

Mrsić sprema 'paket mjera' za osnaživanje žena, RTL, 29.8.2013.