Simpozij "Različita lica islama"

kljpU Kući ljudskih prava održan je jednodnevni simpozij „Različita lica islama“ u organizaciji Centra za mirovne studije. Predavačica i predavač su bili prof.dr. Azra Abadžić Navaey s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i imam mr.sc. Mirza Mešić iz Islamskog centra Zagreb. Simpoziju je u ime pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić nazočio stručni savjetnik Josip Grgić.

Profesorica Azra Abadžić Navaey održala je izlaganje izloživši osnovne postulate islama kao druge najmnogoljudnije religije u svijetu, a  imam Mešić je govorio  o pravima žena u islamu, obiteljskom pravu i šerijatskom pravu nakon čega se razvila diskusija.
U diskusiji se između ostalih dotaknulo i teme o ženama u području obrazovanja pa je tako navedeno da muslimanke imaju jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju te da je sve veći broj visokoobrazovanih žena s magisterijem ili doktoratom, međutim da se javlja problem njihovog kasnijeg sudjelovanja u javnom životu. Naime, u većini slučajeva visokoobrazovane žene nakon završetka studija ne preuzimaju uloge u javnom životu već se primarno posvećuju obiteljskim i kućanskim obvezama, brizi za djecu i starijim osobama.
Ispred institucije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova postavljeno je pitanje imamu Mešiću kako bi reagirala islamska zajednica u slučaju da musliman/ka pripadnik/ca islamske zajednice u Republici Hrvatskoj otvoreno progovori o svojoj homoseksualnosti ili se otkrije njegova/njezina spolna orijentacija (s obzirom da je prema šerijatskom pravu propisana smrtna kazna za homoseksualnost). Imam Mešić odgovorio je da se u praksi još nije susreo s takvim slučajem, međutim ukoliko bi do njega došlo, taj/ta bi pojedinac/ka najvjerojatnije bio/la ekskomuniciran/a iz islamske zajednice.