Započet rad na utvrđivanju uvjeta za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu

TransAidCroatiaNa inicijativu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i udruge TransAid, u Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske održan je prvi od nekoliko predviđenih sastanaka s ciljem izrade novog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanju uvjeta i preduvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom rodnom identitetu (u daljnjem tekstu: Pravilnik).

Sastanku su, uz predstavnice Ministarstva zdravlja, prisustvovali liječnici specijalisti psihijatrije i endokrinologije, psihologinje, predstavnici/e udruga TransAid, Zagreb Pride i Kontra i predstavnice Pravobraniteljice za djecu.

Na sastanku je zauzet stav da se kao osnova za izradu novog Pravilnika uzme prijedlog istog Pravilnika sastavljen od strane udruge TransAid u kojem je predloženo da se sastavi lista stručnjaka/inja liječnika specijalista psihijatrije i endokrinologije te psihologa/inja koji bi bili ovlašteni za izradu mišljenja na temelju kojeg bi se donosilo rješenje o promjeni spola u matičnim knjigama, te da se u tu svrhu oformi referentni centar za rodno disforične osobe. U tom smislu su svi sudionici/e sastanka dobili mogućnost staviti primjedbe na prijedlog teksta Pravilnika, a dogovoreno je i da se sastavi lista liječnika/ca i ostalih stručnjaka/inja koji bi bili ovlašteni davati mišljenje na kojima bi se temeljila izmjena   promjene spola u maticama rođenih.

Idući sastanak, na kojem će se uskladiti tekst prijedloga Pravilnika i  učiniti uvid u liste stručnjaka, bit će održan 15. studenog 2013. u Ministarstvu zdravlja. Sastanku je prisustvovala Sanja Oluški Radaković, voditeljica stručne službe Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.