Međunarodna konferencija "Mlade žene i rodna ravnopravnost u postjugoslavenskim društvima: istraživanja, prakse i politike"

mladezenekonfOd 26.-27. studenoga 2013. u Zagrebu je održana međunarodna konferencije "Mlade žene i rodna ravnopravnost u postjugoslavenskim društvima: istraživanja, praksa i politike". Na konferenciji je govorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na temu "Diskriminacija mladih žena na tržištu rada u Hrvatskoj". Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i supokroviteljstvom Hrvatskog sociološkog društva uz financijsku podršku UNESCO programa.

Pravobraniteljica je govorila u sklopu panela Žene na tržištu rada. Govorila je o izloženosti žena diskriminaciji na osnovu spola, trudnoće i materinstva te izloženosti spolnom uznemiravanju na radnom mjestu. Naglasila je neophodnost uspostave mehanizma sustavne kontrole postupaka poslodavaca, edukacije sudaca/sutkinja i odvjetnika/ca u pogledu pružanja zaštite od diskriminacije. Navela je rezultate istraživanja o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada te diskriminatornu praksu prilikom razgovora za posao, neravnomjernu raspodjelu poslova i odgovornosti za kuću i obitelj između žena i muškaraca kao prepreku za zapošljavanje žena, zadržavanje posla ili napredovanje. Diskriminacija mladih žena ugrožava društvo na nekoliko načina - umanjuje radnu sposobnost žena, izravno utječe na broj rođene djece i razara obitelji koje nužno trpe posljedice.

Na konferenciji su održani i paneli: Obitelj i reproduktivne politike, Rodno obrazovanje, Nasilje and ženama, Kultura i vrijednosti te ljudska prava žena i feminizam.

Organizatori su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centar za ljudska prava, Univerzitet u Sarajevu, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i CESI.

Iz medija:

U Hrvatskoj je trudnoća opravdan razlog za otkaz, Autograf, 28.11.2013.