VI. seminar za koordinatorice za žene u športu: „Žene u športu: mogućnosti i ograničenja“

HrvolimpKomisija za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba organizirala je VI. seminar za koordinatorice za žene u športu pod nazivom „Žene u športu: mogućnosti i ograničenja“. Pozdravne govore održali su glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop, Martina Jeričević iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Tanja Aličić iz Gradskog ureda obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin i savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić.

Savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić se u svom pozdravnom govoru posebno osvrnuo na problem seksističkog prikazivanja sportašica u medijima koje pridonosi ograničenjima za žene u sportu. Pritom je napomenuo da je u sklopu praćenja medijskih sadržaja u svom Izvješću o radu za 2012. godinu Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ukazala na neravnopravan tretman u medijskom praćenju sportaša i sportašica pri čemu žene u sportu medijski prostor često zauzimaju prvenstveno u kontekstu svođenja na objekt muškog pogleda čime se u prvi plan stavlja njihov fizički izgled, a ne sportska dostignuća.

Seminar je obilježio opći zaključak da su žene značajno podzastupljene na svim razinama u sportu, a posebno u upravljačkim strukturama. Tajnica Komisije za žene u športu Hrvatskog olimpijskog odbora Gordana Borko posebno je apostrofirala razliku između registriranog udjela sportašica u odnosu na sportaše u Republici Hrvatskoj koji iznosi samo 17% i udjela žena u vrhunskim sportskim dostignućima koji iznosi 41%. Član Komisije za žene u sportu Ratko Cvetnić u svom je izlaganju spomenuo tumačenje psihologa dr. Tomasa Chamorro-Premuzica koji kao razlog zbog čega se u upravljačkim strukturama u sportu nalazi više muškaraca navodi statistički češću sklonost muškaraca narcističkim osobinama ličnosti, a rjeđu sklonost osobinama ličnosti kao što su suosjećanje, obzirnost i skromnost (dok je kod žena obratno). Također je spomenuo problem uspješnih žena koje su, da bi napredovale na hijerarhijskoj ljestvici, primorane preuzeti muške obrasce ponašanja i da rodni stereotipi muškarcima ne predstavljaju prepreku pri napredovanju za razliku od žena.

Ravnopravnost spolova u športu - Priručnik o dobroj praksi, izdavač: Ured Vlade RH za ravnopravnost spolova

IZ medija:

Žene u sportu zaslužuju bolji status, zagrebancija, 11.12.2013.

Održan VI. seminar koordinatorica za žene u sportu, web Hrvatskog olimpijskog odbora, 12.12.2013.

VI. seminar za koordinatorice za žene u šport: "Žene u športu: mogućnosti i ograničenja", Sigurnomjesto.hr, 13.12.2013.