Predstavljena "Strategija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2014.-2017."

StrategijaVEU organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana žena, u Hotelu Dubrovnik je predstavljena "Strategija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2014. - 2017." Uvodno izlaganje održala je ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Helena Štimac Radin, koja je ukratko predstavila navedenu Strategiju čiji je krajnji cilj postizanje napredovanja i jačanja položaja žena, a posljedično, djelotvorna realizacija ravnopravnosti spolova u državama članicama Vijeća Europe na temelju provedbe postojećih standarda.

Strategija sadrži pet strateških ciljeva, a to su: borba protiv rodnih stereotipa i seksizma, prevencija i borba protiv nasilja nad ženama, zajamčen ravnopravan pristup žena pravosudnim tijelima, postizanje ravnoteže u zastupljenosti žena i muškaraca pri donošenju odluka u političkom i javnom sektoru te uvođenje načela ravnopravnosti spolova u cjelokupnu politiku i mjere.

Izlaganja su održale i dr. sc. Vesna Batistić Kos, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova te Melita Mulić, saborska zastupnica i članica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora prisutnima se obratila i Gordana Sobol. U svojim izlaganjima posebno su se osvrnule i na Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja (tzv. Istambulsku konvenciju) kojom je potvrđeno da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije. U kontekstu navedenog spomenuto je i pitanje njezine ratifikacije od strane Republike Hrvatske koja je Konvenciju potpisala 22.01.2013.

Navedenom događaju prisustvovala je i savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Krnić.