Konferencija "Žene, ekonomsko nasilje i stakleni strop u Hrvatskoj"

Konferencija14032014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uvodnim govorom pozdravila je sudionike/ce konferencije „Žene, ekonomsko nasilje i stakleni strop u Hrvatskoj“, koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Ured Europskog parlamenta za informiranje. Osim pravobraniteljice pozdravni govor održala je predstavnica Predstavništva Europske Komisije i Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Pravobraniteljica je temeljila svoj govor na praksi, istraživanjima i analizama svoje institucije kao i drugih mjerodavnih tijela vezano za položaj žena na tržištu rada. Naglasila je da i dalje postoje dvostruka mjerila u odnosu na žene na tržištu rada kada se radi o njihovoj dobi, uvjetima zapošljavanja, trudnoći i materinstvu, ugovorima na određeno vrijeme, uvjetima napredovanja i staklenom stropu. Dvostruka opterećenost zaposlenih žena još je jedna prepreka u poboljšanju njihovog položaja na tržištu rada. Dosadašnji anti-diskriminacijski zakoni – Zakon o radu, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, u posljednjih 10 godina nisu donijeli očekivane rezultate u praksi, poslodavci koji krše odredbe, nisu kažnjavani, a pravosuđe i inspekcija rada su u nadzoru nedovoljno učinkoviti. Stoga se postavlja pitanje tko će i kako oživotvoriti u praksi ono za što smo se kao društvo na teoretskoj opredijelili. Jer jedino društvo koje omogućuje i ženama i muškarcima jednaka prava, jednake mogućnosti, jednaku vidljivost i jednaku korist od ostvarenih rezultata može se zvati uistinu demokratskim i pravednim za sve.

 

Nakon panel diskuskonferencija140312014 2ije u kojoj su  sudjelovale zastupnice u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica i Sanda Petrović Jakovina, predstavnik Instituta za javne financije dr.sc. Predrak Bejaković, te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, poduzetne žene Danijela Čavlović, Đurđa Grozaj i Marina Habijanec govorile su o tome kako su uspjele i koje su prepreke morale proći na putu do uspjeha, kao primjere dobre prakse. Konferencija je završila motivacijskom radionicom za žene i muškarce Tatjane Divjak.

 

Najava tribine na stranicama Ureda Europskog parlamenta za informiranje u Republici Hrvatskoj

PRS.hr: Konferencija: "Žene, ekonomsko nasilje i stakleni strop u Hrvatskoj", web D. Šuica, 14.3.2014.

Attachments:
Download this file (Tribina14032014.pdf)Najava tribine - letak[ ]112 Kb