Sastanak sudionica "Ženskog suda" u Centru za ženske studije

centar02072015Sudionice regionalnog „Ženskog suda – feministički pristup pravdi“ iz Republike Hrvatske (svjedokinje, aktivistkinje i suradnice suda), održanog 7.-10. svibnja 2015. u Sarajevu, sastale su se u Centru za ženske studije radi razmjene utisaka iz Sarajeva. Na ovom alternativnom sudu 36 žena iz svih područja bivše Jugoslavije svjedočilo je o iskustvima nepravdi i nasilja pretrpljenih tijekom rata, ali i u miru, govorile o nepriznatim, skrivenim i prešućenim zločinima, i to u nazočnosti više od 500 osoba, između ostalih i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić.

Na sastanku su razmotrene i buduće aktivnosti Ženskog suda, kao i aktivnosti vezane za stupanje na snagu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu (NN 64/2015). Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova aktivno prati i podržava sve njihove aktivnosti te je na sastanku u njeno ime sudjelovala rukovoditeljica Službe za opće poslove Mladenka Morović.

Regionalnu inicijativu za Ženski sud pokrenule su 2010. godine feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Organizacijski odbor, u kojem su između ostalih sudjelovale predstavnice: Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, Fondacije CURE i Forum žena Bratunac (BiH), Centra za žene žrtve rata ROSA i Centra za ženske studije (Hrvatska), Ženskog lobija Slovenije, Centra za žensko i mirovno obrazovanje (Crna Gora), Savjeta za rodnu ravnopravnost (Makedonija), Ženske mreža Kosova, Centra za ženske studije i Žene u crnom (Srbija), uspio je organizirati Ženski sud u Sarajevu, prvi ovakve vrste u Europi, kojem su sve sudionice sastanka dale podršku u daljem radu.