U Saboru održan sastanak o procesu prilagodbe spola i života u drugom rodnom identitetu trans-rodnih osoba

TransParent u SaboruDanas je u Saboru na poziv saborskog zastupnika Peđe Grbina savjetnik za pravna pitanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović, sudjelovao na sastanku s predstavnicima udruge roditelja trans-rodne djece – TransParent, te s trans-rodnim osobama. Sastanku su nazočili i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Sobol, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Domagoj Hajduković, suradnica u klubu zastupnika SDP-a, Bojana Puzigača te zainteresirane trans-rodne osobe i njihovi roditelji. Svrha ovog neformalnog sastanka bila je zauzimanje stajališta oko svih preostalih otvorenih pitanja i problema vezanih uz ostvarenje prava trans-rodnih osoba, odnosno trans-rodne djece i njihovih roditelja, a koja se tiču pravno–medicinskih mogućnosti ostvarenja prava na promjenu spola, odnosno život u drugom rodnom identitetu.

Prema tvrdnjama voditeljice udruge, Sanje Stanojević, problem ne izdavanja pozitivnih mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o životu u drugom rodnom identitetu ili o promjeni spola i dalje predstavlja ključni problem za ovu populaciju s obzirom da bez tog dokumenta osobe u spolnoj tranziciji ne mogu regulirati svoj status u državnim maticama. Zbog svog neusklađenog administrativno-pravnog rodnog identiteta sa spolom u kojem nisu rođeni ali kojem osjećaju da pripadaju, ove osobe izložene su svakodnevnoj diskriminaciji na svim razinama njihovog života što ne rijetko dovodi i do samoubojstava među ovom populacijom.

Predstavnik ureda Pravobraniteljice, Nebojša Paunović ukratko je izložio što je do sada Pravobraniteljica poduzela za ove osobe u smislu stvaranja normativnog okvira za priznavanje prava na izbor rodnog identiteta, održanih brojnih sastanaka sa svim dionicima uključenim u rad s ovim osobama, te je istaknuo na koji način bi trebalo pristupiti daljnjem konstruktivnom rješavanju novih problema. Saborski zastupnik Peđa Grbin istaknuo je kako će sa svoje strane poduzeti sve formalne, ali i neformalne korake s ciljem uklanjanja svih preostalih prepreka koje onemogućavaju trans-rodne osobe u ostvarenju prava koja im temeljem zakona pripadaju. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Sobol naglasila je kako je potrebno sačuvati do sada izgrađeni normativni okvir, ali i unaprijediti sustav kako bi se trans-rodnim osobama omogućio dostojanstven život. Sa svoje strane gospođa Sobol obvezala se zajedno s članom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina već u 5. mjesecu organizirati tematsku sjednicu vezanu isključivo uz prava trans-rodnih osoba u Republici Hrvatskoj.