CESI i GONG pravobraniteljici predstavili novi projekt

PRSCesiGongPredstavnice organizacija CESI i GONG predstavile su pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić projekt „Izazovi za žene u politici – stereotipi i stakleni strop“ koji s partnerima s Islanda (The Icelandic Women's Rights Association – IWRA) i Španjolske (organizacija Notus) pripremaju za prijavu na otvoreni natječaj Glavne uprave za pravosuđe. Projekt je usmjeren na promicanje rodne ravnopravnosti u području politike, a bavit će se podizanjem svijesti o rodnim stereotipima u politici, poticati pozitivne promjene u prikazivanju žena političkih liderica i poticati pozitivne promjene regulatornog okvira.

Aktivnosti će uključivati analizu stranačkih statuta, način na koji su političari i političarke prikazani u medijima i školskim udžbenicima i na temelju rezultata izraditi preporuke za unapređenje regulatornog okvira. U planu je i medijska kampanja podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti, a poseban segment će uključiti rad s nastavnicima. Projekt bi trebao krenuti početkom 2017.

Budući da pravobraniteljica sustavno prati i područje političke zastupljenosti, kao i način prikazivanja političara i političarki u medijima, naročito vezano za rodne stereotipe, te u školskim udžbenicima, pružila je podršku navedenom projektu i izrazila spremnost uključivanja u pojedine aktivnosti.