Stručni skup u organizaciji TransParent inicijative

PRStransrodneU organizaciji TransParent - inicijativa roditelja transrodne  djece i mladih, održano je više predavanja na temu: „Promicanja standarda zdravstvene skrbi za transrodnu, rodno varijantnu i interseksualne djece i mlade“. Predavanja su imali za cilj potaknuti brigu za zdravlje i skrb prema potrebama i u skladu sa svjetskim standardima skrbi za zdravlje transrodnih, rodno varijantnih i interseksualnih osoba, a primarno djece i mladih. Predavanja su održali istaknuti/e strani i domaći stručnjaci/kinje iz psihijatrije, psihologije i endokrinologije, koji se bave problematikom transrodnih osoba. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, u svom je obraćanju prisutnima istaknula da se od kada je stupila na dužnost Pravobraniteljice aktivno uključila u pružanje pomoći transrodnim osobama kroz rad na pritužbama i kroz vlastitu inicijativu.

Posljednje dvije godine institucija Pravobraniteljice dala je ključan doprinos zaokruživanju normativnog okvira za pravno rješavanje statusa transrodnih osoba. U tom smislu aktivno je sudjelovala u izradi Pravilnika o načinu prikupljana medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, uključujući reagiranje kada je došlo do zastoja u primjeni navedenog Pravilnika.

Provedbom navedenog Pravilnika, nisu otklonjeni svi problemi s kojima su susreću osobe nakon promjene spola, pa tako u praksi postoji dvojba u školama, sveučilištima i drugim obrazovnim institucijama kako takvim osobama izdavati svjedodžbe i diplome. S tim u vezi, Pravobraniteljica obrazovnim institucijama upućuje tzv. upute o postupanju vezano uz izmjenu svjedodžbi i diploma nakon provedenog upisa promjene spola u matičnim knjigama. Pravobraniteljica je također istaknula veoma dobru suradnju s udrugama Trans Parent i TransAid.

Pravobraniteljica će se i nadalje zalagati za prava transrodnih osoba i inzistirat će na izradi organiziranog i cjelovitog sustava redovne izobrazbe medicinskih stručnjaka/kinja i radnika/ca koji/e se bave rodno-disforičnim osobama te će inzistirati da informacije o transrodnim osobama postanu dio obrazovnog sustava kao i dio redovnog programa javne televizije kako bi se suzbile predrasude i diskriminacija prema transrodnim osobama.

Prisutnima su se obratili i zamjenik Veleposlanice SAD-a, Douglas Jones i Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, nje.e. Ellen Berends, a predavanja su održali prm.dr.sc. Goran Arbanas "Razvoj rodnog identiteta i seksualne orijentacije", "Transrodnost i transeksualnost"; Peggy T. Cohen-Kettenis, Ph.D. "Osvrta i opis rada u rodnoj klinici VU University Medical Center, Amsterdam, Nizozemska", "Pristup i zdravstvena skrb za djecu i mlade transrodne osobe prema svjetskim standardima skrbi"; Daniel Klink Scholten, M.D./Ph.D., "Hormonalna terapija transeksualne djece, mladih i odraslih osoba", "Interspolnost i pristup interspolnoj djeci" i mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura: "Skrb o transrodnim osobama u Republici Hrvatskoj iz perspektive kliničke psihologije", "Transrodno stanje i izazovi".

TransParent >>