Tematska sjednica "Pravna i zdravstvena zaštita transseksualnih, transrodnih i rodno nekonformnih osoba u RH"

odbor zdravstvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je 49. tematskoj sjednici Odbora za zakonodavstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora posvećene raspravi o izradi Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu. Uz saborske zastupnice/ke, hrvatske stručnjake/inje i predstavnike/ce građanskih udruga, sjednici je prisustvovala i profesorica Peggy T. Cohen-Kettenis koja u Amsterdamu u Nizozemskoj vodi sveučilišni medicinski centar, koji se od 1970. bavi rodno disforičnim osobama, i profesor Miroslav Đorđević, kirurg iz Srbije, koji operira pacijente/ice u procesu promjene spola.

Prof. Cohen je iznijela nizozemska iskustva u rješavanju problema rodno disforičnih osoba, osobito djece, dok je prof. Đorđević govorio o svojoj praksi te predložio suradnju s hrvatskim liječnicima/ama–kirurzima i  urolozima- bilo u vidu pojedinačnih edukacija, bilo na temelju međudržavnog sporazuma.

Pravobraniteljica je u raspravi istaknula saznanja o mogućnostima obavljanja operativnih zahvata promjene spola u Republici Hrvatskoj iz kojih slijedi da se liječnički tim u KBC Dubrava smatra ekipiranim i sposobnim provoditi takve operacije, ali da je potrebno o tome informirati građanstvo.

Zaključeno je kako je potrebno da medicinska struka i resorno ministarstvo zauzmu stav o plaćanjima hormonalnih terapija i operacija obzirom se radi i o medicinskom problemu. Naime, prof. Đorđević je, primjera radi, rekao kako je u Srbiji sve financijski "pokriveno“ kroz razne oblike i stupnjeve  zdravstvenog osiguranja.

Sjednici je prisustvovala i Sanja Oluški Radaković, voditeljica stručne službe Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

*foto preuzet sa stranice Hrvatskog sabora

Više na web stranici Hrvatskog sabora