14. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba

DSC 03771U prostorijama Stare gradske vijećnice 16. 09. 2014. godine održana je tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba pod nazivom: „Položaj žene u novom Obiteljskom zakonu – Hoće li novi zakon dovesti do veće strukturalne viktimizacije žena?“ Sjednica je održana povodom nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna. Izlaganja su održale Neva Tolle te odvjetnice Sanja Bezbradica i Ljubica Matijević-Vrsaljko, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava. 

 Neva Tolle je dala poseban osvrt na problematiku obiteljskog nasilja kao rodno uvjetovanog nasilja istaknuvši pritom kako je Autonomna ženska kuća Zagreb uložila brojne amandmane na novi Obiteljski zakon. Istaknula je i kako u Hrvatskoj još uvijek nije ratificirana Istambulska konvencija. Odvjetnica Sanja Bezbradica naglasila je kako prema godišnjim izvješćima o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nasilje nad ženama i dalje predstavlja najčešći oblik kršenja prava žena. Kritički se osvrnula na postojeće obiteljsko-pravne i kaznenopravne legislative vezano uz zaštitu od obiteljskog nasilja, koje je u najvećem broju slučajeva rodno uvjetovano nasilje. Odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko smatra kako će novi Obiteljski zakon doprinijeti strukturalnoj viktimizaciji žene navodeći pritom brojne primjere iz prakse.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovala je i savjetnica Pravobraniteljice, Martina Krnić, koja je postavila pitanje diskriminacije izvanbračnih partnera/ica u odnosu na porezne olakšice koje država osigurava bračnim partnerima, ukazujući da rješavanje navedene problematike  zahtjeva intervencije i u porezno zakonodavstvo. Pravobraniteljica je, nažalost,  bezuspješno  predlagala izmjene navedenih zakona i to kontinuirano od 2010. godine. O navedenom problemu detaljno je izvijestila i u svojem Izvješću o radu za 2013. godinu koje u cijelosti možete pročitati ovdje.