Pravobraniteljica podržala 5. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Festival zena 2015-Gola za webU organizaciji Županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova (PZRS) Koprivničko-križevačke županije (KKŽ) u selu Gola, 10. listopada 2015. godine, održan je peti po redu Festival žena iz ruralnih područja KKŽ. Na Festivalu je sudjelovalo 11 žena iz Podravine i Prigorja, koje su se predstavile u narodnim nošnjama na štandovima, gdje su izložile svoje uratke i ručne radove, kao i različite etno predmete te svoje proizvode: domaću hranu, kolače i piće. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja prikazala je priču kojom je prezentirala svoj rad, svakodnevni mar, različitu kreativnost te očuvanje tradicije.

Festival je otvorio župan Darko Koren, a priredbu su uveličali veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, te državni, županijski, gradski i općinski dužnosnici. Pravobraniteljicu je na Festivalu predstavljao njen savjetnik za pravna pitanja Nebojša Paunović. Predsjednica PZRS Verica Rupčić zahvalila se svima koji sudjeluju i koji podržavaju ovaj vrijedan i značajan projekt, posebice kandidatkinjama koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu, kao i njihovoj pratnji - muževima i sinovima i cijelim obiteljima na podršci. Istaknula je da su sve žene pobjednice i da predstavljaju tisuće žena diljem Županije, kojima je uputila poziv da se uključe idućih godina.

Cilj PZRS kao organizatora festivala je pokazati različitost života žena u ruralnim područjima, koje su vrlo marljive, svestrane i bave se različitim poslovima i aktivnostima te su kreatorice kvalitetnog života svojih obitelji. U projektu je do sada sudjelovala 61 žena, a značaj i vrijednost projekta prepoznata je i u okviru Europske unije pa je Festival žena uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji. Želja organizatora je da se među ženama stvore prijateljstva, da se druže i međusobno pomažu te i poslovno surađuju, a iskustvo je pokazalo da je to kroz protekle 4 godine uvelike prisutno.
                
Na priredbi je načelnik Gole i saborski zastupnik  dr. Stjepan Milinković izrazio zadovoljstvo što se  priredba održava u Goli, a tu čast je priskrbila prošlogodišnja naj-žena Štefica Horvat. Nebojša Paunović, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, izrazio je zadovoljstvo priredbom uz podršku projektu kao važnoj i jedinstvenoj prezentaciji žena i života u ruralnim područjima. Župan Darko Koren zahvalio se organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale veliki mar u svemu što rade kao i bogatstvo naše tradicije te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života u ruralnim područjima.
 
Za naj-ženu izabrana je Nadica Ivančan iz Molvi. Prva pratilja je Ivančica Kučanda iz Novigrada Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Marini Picig iz Potoka Kalničkog u Općini Kalnik. Svim kandidatkinjama su pored priznanja za sudjelovanje, dodijeljena i prigodna priznanja za njihove posebnosti. Bio je to festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim područjima Podravine i Prigorja.

Iz medija:

http://www.djurdjevac.eu, 11. 10. 2015.

http://kckzz.hr, 12. 10. 2015.

http://kopriva.info, 12. 10. 2015.

http://podravskiradio.net, 12. 10. 2015.

http://www.ured-ravnopravnost.hr, 13. 10. 2015.