Održana tematska sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

saborPovodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.), Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), organizirao je tematsku sjednicu na temu: Suzbijanje nasilja u partnerskim vezama. Na sjednici su predstavljeni rezultati istraživanja koje je udruga CESI  provela u okviru projekta: Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Odbora, Ivana Vilibora Sinčića i potpredsjednice Odbora, Irene Petrijevčanin Vuksanović, preliminarne rezultate provedenog istraživanja predstavila je Nataša Bijelić (CESI) istaknuvši kako se radi o pilot programu koji se provodio u 12 srednjih škola i u kojem je sudjelovalo 328 učenika/ica u dobi između 15-17 godina. U sklopu projekta provedene su ankete o stavovima učenika/ica o nasilju u vezama i to prije edukacija te poslije provedenih edukacija, a usporedbom rezultata vidljivo je da je ipak došlo do određenih pozitivnih promjena u stavovima učenika/ca. Pitanja su se odnosila na stavove o rodnim ulogama, ulogama nastavnika u perpetuiranju rodnih stereotipa, stavovima o nasilju u vezama kao i o osobnom iskustvu nasilja u vezama. Naime 50% anketiranih učenika izjavilo je kako nema osobno iskustvo nasilja u vezama dok ih je 18,8% izjavilo kako ima takvo iskustvo.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su članovi/ce Odbora za ravnopravnost spolova, predstavnici/ce organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja te predstavnici/ce nadležnih institucija.

Problematici partnerskog nasilja značajnu pažnju posvećuje i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, posebice kroz pritužbe građana/ki koje kontinuirano zaprima iz navedenog područja. Tako se Pravobraniteljica u svom Izvješću o radu za 2015. godinu osvrnula na pitanje sankcioniranja partnerskog nasilja, posebice kroz čl. 31. Zakona o ravnopravnosti spolova istaknuvši pritom nužnost žurne ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), a za čiju ratifikaciju će se založiti i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.