Posjeta pravobraniteljice Krapinsko-zagorskoj županiji

Krapina13022017Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić posjetila je Krapinsko-zagorsku županiju. Sastala se sa županom Željkom Kolarom i zamjenicom župana Jasnom Petek s kojima je razgovarala vezano za razvoj županije, nadolazeće lokalne izbore te probleme vezane uz poštivanje kvota na kandidacijskim listama, zakonom predviđene sankcije za nepoštivanje kvota kao i vezano za stvaranje uvjeta za otvaranje sigurne kuće za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Nakon sastanka, pravobraniteljica je sudjelovala na 15. sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu "Ženske kvote na predstojećim lokalnim izborima".

Govorilo se o aktivnom uključivanju žena u politiku na lokalnoj razini te o problemima angažiranja žena iz manjih mjesta zbog još uvijek snažne percepcije da je politika muški posao zbog čega one koje su se aktivirale često trpe velike neugodnosti. Istaknuto je da dok će veći gradovi možda i moći zadovoljiti kvotu od 40% podzastupljenog spola na kandidacijskim listama, manjim mjestima će to predstavljati veliki problem.

Na sjednici su sudjelovale i zamjenica župana Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Tajana Broz, a prisustvovale su i predstavnice izvršnih tijela gradova u županiji te ostali članovi i članice Povjerenstva.

Više:

web Krapinsko-zagorska županije, 13.2.2017.

Zagorje International, 14.2.2017.

Radio Zlatar, 14.2.2017.