Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom

OdborRSsvibanj2017Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora pod nazivom „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je izložila podatke iz prakse institucije vezano za položaj žena s invaliditetom. Istaknula je kako se žene s invaliditetom nalaze u riziku dvostruke diskriminacije, temeljem spola i temeljem invaliditeta, te da su u nepovoljnijem položaju ne samo u odnosu na osobe bez invaliditeta, već i u odnosu na muškarce s invaliditetom. To se naročito očituje u području tržišta rada. Vidljivo je prema podacima HZZ-a da je dvostruko više zaposlenih muškaraca s invaliditetom nego žena s invaliditetom tijekom 2016., što je samo u nizu dosadašnje istovjetne statistike.

Pravobraniteljica je također istaknula iskustva vezana uz pritužbe žena s invaliditetom na spolno uznemiravanje po kojima je provodila ispitne postupke. Uočeno je kako se žrtve u pravilu prethodno za pomoć obraćaju poslodavcima, odnosno pokreću postupke radi zaštite dostojanstva, ali se oni ne provode na zadovoljavajući način i u pojedinim slučajevima poduzimaju se i neprimjerene mjere. Pravobraniteljica je u tim slučajevima poslodavcima upućivala upozorenja i preporuke posebno naglašavajući kako su žene s invaliditetom izložene riziku višestruke diskriminacije te je uspijevala okončati ispitne postupke s pozitivnim ishodom, na način da je poslodavac razdvojio zlostavljače od žrtve - najčešće žene s invaliditetom, koje su nastavile raditi u svojem radnom okruženju i nisu bile dodatno viktimizirane.

Vezano za obiteljsko nasilje te praksu dvostrukih prijava i uhićenja, pravobraniteljica je istaknula kako provodi edukacije i ukazuje na štetnost takve prakse, odvija se kontinuirana edukacija policije, a u okviru novog EU projekta radit će se i na edukaciji djelatnika/ca pravosudnog sustava.

Na sjednicu su osim članova i članica Odbora bila pozvana sva pravobraniteljstva te predstavnici/e Mreže udruga osoba invaliditetom.

Hrvatski sabor, 31.5.2017.

POSI, 4.6.2017.