Posjet Virovitičko-podravskoj županiji

prsuslatiniU sklopu projekta „Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj“, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je zajedno s predsjednicom Regionalnog centra za ravnopravnost spolova gđom Mary Ann Rukavina Cipetić na radionici sa ženama u ruralnim sredinama Virovitičk-podravske županije u Slatini, koju je poduprlo Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova i njegova predsjednica gđa Desa Kolesarić kao i predstavnici/e gradske vlasti. Pravobraniteljica je navela kako njezina institucija podupire navedeni projekt te  je istaknula važnost prepoznavanja žena u ruralnom području kao posebno osjetljive društvene skupine.

Također je istaknula i problem višestruke diskriminacije ruralnih žena bilo da se radi o ženama sa invaliditetom, nezaposlenim ženama ili ženama pripadnicama nacionalnih manjina. Pritom treba imati u vidu kako je ženama u ruralnim područjima dodatno otežana dostupnost određenim društvenim, ekonomskim i kulturnim sadržajima, a između ostaloga i političkim strankama pa tako i njihovoj političkoj participaciji u društvu. Kao jedan od postojećih problema pravobraniteljica je navela i lošu prometnu povezanost ruralnih područja sa centrima županijam ali i s preostalim većim mjestima te bi u tom pravcu trebalo raditi na poboljšanju postojeće prometne infrastrukture kao i dostupnosti ostalih servisa potrebnih obiteljima koje su se odlučile živjeti i privređivati u ruralnom području. Stoga je nužna potpora lokalnih vlasti i prepoznavanja potencijala koje za društvenu zajednicu imaju ruralne žene, a u cilju poboljšavanja postojeće situacije.

 

webmalilogo

 

 

Predstavljanje projekta "Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj" Virovitica.net, 05.06.2012.

Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj, Pitomača.net

Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj, Slatina.net

Predstavljen projekt "Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj", stranice Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, 8.6.2012.