Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

hsDanašnja 14. (tematska) sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora bila je posvećena temi "Femicid – ubojstva žena". Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna, Odbor je sjednicu održao u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb i Centrom za žene žrtve rata – ROSA. Na sjednicu su osim članova i članica Odbora bili pozvani/e saborski/e zastupnici/e, sva pravobraniteljstva, predstavnici/e državnih tijela, ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji uključujući mnogobrojne aktivistkinje iz civilnog društva. Predsjedavajući sjednicom predsjednik Odbora, Ivan Vilibor Sinčić je naglasio da je femicid najekstremnija, najtragičnija i najteža posljedica partnerskog nasilja te najteži oblik rodno utemeljenog nasilja. Pri tome je naglasio da je femicid i globalno prepoznat kao vodeći uzrok prijevremene smrti žena.

Predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović izložila je prisutnima zaključke Regionalne konferencije „Femicide Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ koju je organizirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova krajem prošle godine u Zagrebu. Zaključci su i dalje aktualni, a sadržani su u 12 konkretnih ciljeva od ratifikacije Istanbulske Konvencije, dosljedne provedba politike „Nulte tolerancije prema nasilju nad ženama“ na svim razinama života i rada, osvješćivanja činjenice da je nasilje nad ženama velika kočnica ukupnom razvoju društva, do ustanovljenja tijela za sveobuhvatni monitoring: radi prikupljanja podataka, analize slučajeva ubojstava žena i izvještavanja – „Femicid Watch“ čiju obvezu osnivanja je preuzela na sebe Pravobraniteljica.

U svojem obraćanju istakla je kako je Pravobraniteljica ove godine, pored ustanovljenja trajnog monitoringa „Femicid Watch“, kao nositeljica pokrenula novi EU projekt „Prema učinkovitijoj zaštiti: transformaciji sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“ koji ima za cilj identificirati, empirijski opisati i staviti javnosti u fokus pažnje postojeće pravne prakse koje su prepreka učinkovitom pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama, kao i podizanje svijesti o „Femicidu – ubojstvu žena“.

Priopćenje Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o održanoj tematskoj sjednici >>

Iz medija:

Glas Slavonije, 22.9.2017.

Direktno.hr, 21.9.2017.

Voxfeminae.net, 21.9.2017.