Posjet Koprivničko-križevačkoj županiji

prsdjurdjevacU okviru projekta "Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj", pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u Đurđevcu na radionici sa ženama iz ruralnog područja Koprivničko-križevačke županije,  zajedno s predsjednicom Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić, a u organizaciji predsjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Verice Rupčić. Sastanak su poduprli predstavnici tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, zamjenik župana Ivan Pal i dogradonačelnica Djurdjevca Marijana Markešić, kao i saborski zastupnici-e, dr. Stjepan Milinković i dr. Marija Vukobratović. 

U izuzetno zanimljivoj raspravi koja je trajala tri sata, predstavile su se žene iz svih dijelova županije sa svojim  bogatim iskustvom u vođenju obiteljskih gospodarstava, inovativnih radionica namijenjenih učenju šlinganja, krojenja, našivavanja, kukičanja i sl., bavljenja obnovom narodnih nošnji i ostale kulturno-povijesne baštine, bavljenja pčelarstvom, promicanje jela od koprive specifičnog za koprivnički kraj, promicanje natjecanja za izbor najuzornije seoske žene i druge aktivnosti.
Spomenuti su i određeni problemi vezano za opstanak privatnih obiteljskih gospodarstava, zbog smanjenja državne potpore u primjerice proizvodnji mlijeka i sl. a čime se uglavnom bave žene, te inače otežane afirmacije žena zbog loše ekonomske situacije koja ima snažnije posljedice u ruralnim područjima.

webmalilogo

 

 

Uspješna radionica za žene iz ruralnih područja, Koprivničko-križevačka županija, 11. 06.2012.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Đurđevac, 11.6.2012.

Održana radionica za žene iz ruralnih područja, Koprivnica.net, 11.6.2012.