Posjet Primorsko-goranskoj županiji

prspgzupanijaU okviru institucionalne potpore provedbi projekta „Žene JI Europe u mreži za ruralni razvoj“, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u Staroj Sušici na radionici u organizaciji predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović Filipčić, zajedno s predstavnicama/cima Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, službenicom Ministarstva poljoprivrede, Karmen Sinković, predstavnicima/cama regionalne  i lokalne vlasti, Ingo Kamenarom, predsjednikom Županijske skupštine i Anđelkom Florijanom, načelnikom općine Ravna gora, vijećnicima/cama Županijske skupštine i ženama koje se bave obrtom i obiteljskim gospodarstvom (npr. uzgojem puževa, proizvodnjom lana, mlijeka i sireva, izradom džemova od šumskih plodova, održavanjem folklora primorsko-goranskog kraja i dr.).


Predsjednica Povjerenstva, gđa. Gregorović Filipčić istaknula je izuzetno dobru suradnju te financijsku i političku podršku županije.

Pravobraniteljica je istaknula da  njezina institucija podupire navedeni projekt te  je istaknula važnost prepoznavanja žena u ruralnom području kao posebno osjetljive društvene skupine. Pohvalila je zalaganje i potencijal županijskih povjerenstava kada se radi o promicanju načela ravnopravnosti spolova i osvješćivanja žena te organiziranja ove radionice s ruralnim ženama. Pravobraniteljica je naglasila potreban senzibilitet čelnika tijela lokalne i regionalne vlasti vezano za raspodjelu proračuna i omogućavanja ženama u ruralnim sredinama dostupnost određenim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim i drugim sadržajima.