Pravobraniteljica na tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Istanbulskoj konvenciji

hs

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na 19. tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o temi: "Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulska konvencija". Pravobraniteljica je u raspravi istaknula da je Istanbulska konvencija dokument kojim je istaknuta težnja Vijeća Europe za stvaranjem Europe bez nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Navedeni dokument regulira obiteljsko nasilje nad ženama, muškarcima i djecom, ali koji i ukazuje da se u nesrazmjerno većem broju radi o nasilju prema ženama (u 2/3 slučajeva). 

Temeljem iskustva iz prakse zaprimanja pritužbi građana/ki na obiteljsko nasilje, pravobraniteljica je skrenula pozornost na pravni aspekt Konvencije koja traži usklađivanje našeg zakonodavstva, posebice kazneno-prekršajnog zakonodavstva. Posebno je podvukla značaj čl. 55. koji govori o tome da se postupak nastavlja ex officio čak i ako žrtva povuče svoju izjavu ili pritužbu u istragama o ili progonu kaznenih djela; čl. 57. koji govori o osiguranju besplatne pravne pomoći žrtvama nasilja u postupcima obiteljskog nasilja što u Hrvatskoj nije slučaj, unatoč uzastopnim prijedlozima institucije Pravobraniteljice. Spomenula je također važnost čl.30. i osiguranja naknade štete žrtvama od strane države, a ne samo počinitelja te o širenju smještajnih kapaciteta žrtvama obiteljskog nasilja, kroz deinstitucionalizaciju zdravstvene i socijalne skrbi, na lokalnoj razini.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) usvojena je u travnju 2011. godine, Hrvatska ju je potpisala u siječnju 2013.godine, a stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine. Konvencija je prvi pravno obvezujući međunarodni dokument koji se konkretno bavi suzbijanjem nasilja nad ženama i nasiljem u obitelji te definira mjere i odredbe na četiri ključna područja: prevencija, zaštita i potpora, kazneni progon i nadzor provedbe.

Više:

Web Hrvatskog sabora, 6.3.2018.

prigorski.hr, 7.3.2018.

 

Attachments:
Download this file (Novosti, 16.3.2018.pdf)Novosti, 16.3.2018.pdf[ ]562 Kb