Posjet Karlovačkoj županiji

prskarlovackawebProjekt "Žene JI Europe u mreži za ruralni razvoj" predstavljen je u Draganićima u organizaciji predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Nade Murganić. Predstavljanju projekta je nazočila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić te čelnici/e lokalne i regionalne samouprave, načelnik općine Draganić, Josip Tomačić, zamjenica općine Barica Turk, dožupan Milenko Rebić i predsjednik Županijske skupštine, Josip Zaborski, vijećnici/e te žene iz Karlovačke županije koje se bave očuvanjem tradicije. Čelnici Karlovačke županije su prepoznali važnost razvoja ruralnog potencijala te je izrađena Ruralna strategija koja je u fazi javne rasprave. Provodi se i projekt ruralnog turizma kroz regionalnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom.

Predstavljanju projekta prisustvovale su žene koje se bave otkupljivanjem starih nošnji, motiviranjem mladih za prijenos znanja vezano uz plisiranje, izradom rijetke čipke "jalbe" čije porijeklo je iz starog Egipta, potaknule inicijative za izgradnju Kordunaskog etno sela kao i za Draganićko etno dvorište. Zanimljivost Draganića je postojanje najstarijeg frizerskog obrta u Hrvatskoj (preko 90 godina, vlasnica žena) u kojem se i danas za potrebe revija, izložbi i drugih natjecanja izrađuju tradicijske frizure i posebne pletenice o čemu je izdana i monografija. U novije vrijeme se pojavljuje i uzgoj ovaca. Na sastanku su bili izloženi određeni problemi vezani uz socijalnu isključenost zbog loše povezanosti malih mjesta, nedostatka vrtića i igraonica, a napušteno je 75 škola.

Pravobraniteljica je, kao članica Projektnog odbora, istaknula važnost predstavljanja i provedbe projekta vezano za uspostavljanje mreže žena u ruralnim područjima u svim županijama te zahvalila na iskazanom interesu županijskog Povjerenstva kao i lokalnih čelnika/ca i žena iz Karlovačke županije za sudjelovanjem u provedbi istog.

 

Više:

I žene Karlovačke županije u međunarodnoj mreži za ruralni razvoj, Karlovački tjednik, 15.6.2012.

Stvaranje mreže žena na ruralnom području, Hrvatski Radio Karlovac, 15.6.2012.

Žene jugoistočne Europe u mreži ruralnog razvoja, Vijesti Općine Draganić, 15.6.2012.

Predstavljen projekt "Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj", KAportal.hr, 15.6.2012.

Predstavljen projekt "Žene jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj", Ogulin-info.com, 15.6.2012.