Posjet Zadarskoj županiji

prslisanewebU organizaciji predsjednice županijskog Odbora za ravnopravnost spolova, Nevene Petani, u Lišanima Ostrovičkim je održana prezentacija projekta "Žene JI Europe u mreži za ruralni razvoj" koji je predstavila izvršna direktorica Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić. Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, prezentaciju projekta je podržala načelnica općine Ivana Dević, ravnateljica CZSS Benkovac, Milka Blekić, vijećnica Županijske skupštine, Ljubica Budan, potpredsjednice gradskih vijeća grada Zadra i grada Biograda, predsjednice udruga "Prospero" iz Gračaca i "Maslina" iz Benkovca te članice županijskog Odbora.

Pravobraniteljica je izrazila zadovoljstvo podrškom projekta od strane načelnice općine, gđe. Dević kao i njezinom vizijom plana razvoja općine gdje je među prioritetima istaknuto - uređenje dječjeg parka i igrališta, rekonstrukcija i registracija dječjeg vrtića "Zlatni ključić", uređenje pristupnih puteva i cesta kao i ostalih aktivnosti za kvalitetnije življenje. Gospođa Dević je predstavila IPA projekt koji je financiran sredstvima EU, a provodi ga općina, pod nazivom "Tradicionalnim znanjima i modernim vještinama do razvoja i prosperiteta". Projektom je obuhvaćeno 20 osoba s područja Lišana Ostrovičkih, Vukšića i Bulića koje čine ciljanu skupinu projekta, a podrazumijeva - nezaposlene osobe s naglaskom na dugotrajno nezaposlene, zaposlene osobe koje žele nadograditi svoje vještine, osobe s invaliditetom, socijalno isključene i nemotivirane osobe, a koje su pohađale pet radionica - šivanja i krojenja, decoupagea, aranžiranja i dekoriranja, oslikavanja stakla i hrvatskog tradicijskog veza.
 
U općini Lišane Ostrovičke vezano uz položaj žena, naglašena je njihova niska obrazovna razina, nedovoljna mobilnost te postojeće snažne tradicionalne uloge unutar obitelji koje predstavljaju ozbiljnu prepreku za razvoj njihovih potencijala. Istaknuti su problemi otočkog života kao što je smanjene mogućnosti zaposlenja i ponude radnih mjesta, nedostatak vode i vodoopskrbne infrastrukture, loša opskrba hranom koja je skuplja 30% od gradske cijene, zastarjela tehnologija proizvodnje maslinova ulja, nedostatak naftnih postaja i dr. Čule su se i primjedbe gradskih vijećnica vezano uz rodno neosjetljiv gradski proračun. 

Iz medija:

Žene sa sela imaju vrhunska znanja, Zadarski list, 20.6.2012. (pdf u privitku)

Žene u ruralnim sredinama zapostavljene, Zadarski regional,  27.6.2012. (u privitku)

Položaj žena u ruralnim sredinama je loš, Zadarski list, 20.6.2012.

Sjednica Županijskog Odbora za ravnopravnost spolova, HRT Radio Zadar, 19.6.2012.

Položaj žena u ruralnim sredinama je loš, Zadarski list, 19.6.2012.

Održana tematska sjednica pod nazivom "Žene JI Europe u mreži za ruralni razvoj", Zadarska županija, 19.6.2012.