Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o nasilju nad ženama s invaliditetom

OdborRSzenesinvalidNa poziv predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Ivana Vilibora Sinčića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je uvodno izlaganje na tematskoj sjednici (24. sjednici Odbora) koju je Odbor organizirao na temu „Nasilje nad ženama s invaliditetom – specifičnosti i mogućnosti suzbijanja“ u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, a u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnula se u svom izlaganju na specifičan položaj žena s invaliditetom koje su izložene riziku višestruke diskriminacije, temeljem svog spola i temeljem invaliditeta, i činjenicu da su u lošijem položaju u odnosu na osobe bez invaliditeta, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. Iako su žene s invaliditetom izložene diskriminaciji u svim područjima života (rad i zapošljavanje, obrazovanje, medicinska skrb, politička participacija, seksualna i reproduktivna prava, nasilje u obitelji), posebno je težak njihov položaj u ruralnim područjima. 

Vezano za nasilje u obitelji, pravobraniteljica je navela posljednje podatke koji govore da su 2017. godine 92 osobe s invaliditetom bile žrtve obiteljskog nasilja, od čega 56,5% žena i 43,5% muškaraca. Najviše žrtava je bilo u dobnoj skupini 31-50 godina, zatim od 51-65 godina. Veliki problem je i socijalna izolacija, dvostruko više žena s invaliditetom živi samo u odnosu na muškarce s invaliditetom. 

Iako je Pravobraniteljica zaprimila relativno mali broj pritužbi žena s invaliditetom, zasigurno postoji znatan broj onih koje ne prijavljuju spolno uznemiravanje zbog straha za radno mjesto (tzv. tamna brojka). Preporuke Pravobraniteljice su: (1) Osigurati veću prisutnost žena s invaliditetom u javnom i medijskom prostoru; (2) Poduzimati aktivnosti vezano uz poboljšanje položaja žena s invaliditetom u ruralnim područjima; (3) Provoditi sveobuhvatne edukacije žena s invaliditetom, institucija, organizacije civilnog društva i zdravstvenih djelatnik/ica o svim pitanjima značajnijima za njihov položaj i osnaživanje, a posebice vezano uz zaštitu od nasilja u obitelji, ostvarivanje reproduktivnih i zdravstvenih prava te obrazovanje i zapošljavanje; (4) Osigurati rodno osjetljivi pristup prilikom pružanja svih oblika pomoći ženama s invaliditetom, a imajući pritom u vidu rizik višestruke diskriminacije kojem su izložene. 

FOTO: Hina

Iz medija:

HINA, 19.9.2018.

totalno.hr, 19.9.2018.

Šibenik.in, 19.9.2018.

Web Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Hrvatski savez udruga invalida rada, 20.9.2018.

Web Koprivničko-križevačke županije, 20.9.2018.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, 20.9.2018. 

Rooster City, 21.9.2018.

Attachments:
Download this file (Novi_list_20_9_2018.pdf)Novi_list_20_9_2018.pdf[ ]547 Kb
Download this file (Zadarski_list_20_9_2018.pdf)Zadarski_list_20_9_2018.pdf[ ]522 Kb