Sudjelovanje na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba

povzarszgPovjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo je svoju 18. sjednicu na kojoj se raspravljalo o edukativnom plakatu u vozilima ZET-a koji je financirao Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a na koji su brojni mediji, pojedinci/ke, institucije, udruge, sindikat ZET-a i forumi žena političkih stranaka reagirali zbog dijela teksta koji je seksistički. Radi se o plakatu Centra CEDAR koji je izrađen u sklopu njihovog projekta „Zdravo“, a kojem je Pravobraniteljica uputila upozorenje zbog seksizma i preporučila povlačenje plakata iz javnog prostora. Sjednicu je otvorila predsjednica Povjerenstva, Vesna Nađ, koja je ukratko dala kronologiju događanja vezano za plakat. Nakon očitovanja pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslava Jeleča te predsjednice Centra CEDAR, Ksenije Rissi, uslijedila je rasprava u koju se aktivno uključila i predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, savjetnica za medije Nevenka Sudar, koja je naglasila da se kod određivanja je li nešto seksizam ili nije, odnosno je li nešto diskriminatorno temeljem spola utvrđuje učinak, a ne namjera, budući da nitko ne sumnja u ispravne namjere autora/ice plakata i korisnost sadržaja koji upozoravaju na štetnost konzumiranja alkohola. 

Nadalje, istaknula je da je ovaj slučaj pokazao da bi bilo dobro da prilikom odobravanja i sufinanciranja projekata, pogotovo onih koji su edukativni, Grad Zagreb iznađe adekvatne mehanizme provjere prije nego što materijali budu prezentirani javnosti.

Savjetnica je podsjetila da se u obrazloženjima Centar CEDAR referirao na istraživanja koja su stara i do 20 godina, a dva od njih su izrađena prije nego je izrađen i snagu stupio Zakon o ravnopravnosti spolova koji zabranjuje uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način prikazivanja žena i muškaraca u javnom prostoru temeljem spola. Za odgovorno spolno ponašanje jednako su odgovorni i žene i muškarci. Za tekst ne snose odgovornost srednjoškolci u suradnji s kojima je plakat izrađen, već njihovi/e mentori/ce koji su trebali znati da ovakva formulacija predstavlja seksizam.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba donijelo je zaključak kojim se osudio seksizam u navedenom plakatu, a koji će biti dostupan nakon usuglašavanja svih članova i članica.

Na sjednici je razmotrena i točka vezana uz seksistički plakat za akumulatore, autorima kojih je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova također uputila upozorenje i preporuku. Prije sjednice zaprimljen je dopis oglašivača da je reklama skinuta sa svih reklamnih panoa.

Pored članova/ica Povjerenstva, na sjednici su sudjelovali/e predstavnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Grada Zagreba, Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te predstavnice institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, savjetnice Martina Krnić i Nevenka Sudar.

Iz medija:

Zagreb info, 9.1.2019.

HINA, 9.1.2019.

Glas Istre, 9.1.2019.

jutarnji.hr, 9.1.2019.

Tportal, 9.1.2019.

Novi list, 9.1.2019.

totalno.hr. 9.2.2019.

politikaplus.com, 9.1.2019.

N1info, 9.1.2019.

direktno.hr, 9.1.2019.

Nacional, 9.1.2019.

zagrebdanas.hr, 10.1.2019.