Pravobraniteljica sudjelovala na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

Odborzaobrazovanje10veljacePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na 60. (tematskoj) sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora. Tema sjednice, organizirane povodom Dana sigurnijeg interneta, bila je „Odrastanje u digitalnom dobu: Djeca i odrasli pred novim izazovima“. Pravobraniteljica se u svom izlaganju osvrnula na prisutnost govora mržnje prema ženama te spolnim i rodnim manjinama budući da je, sukladno svojim nadležnostima, a temeljem rada po pritužbama građana i građanki ili vlastitih inicijativa, uočila kako nasilje na društvenim mrežama u velikom broju slučajeva ima rodni predznak, odnosno da su žene često žrtve vrijeđanja, govora mržnje i javnog sramoćenja.

Pravobraniteljica je navela i konkretne slučajeve iz prakse u kojima je postupala u odnosu na neke forume i facebook profile naglasivši da prema zakonu nije nadležna za sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama, osim kada se radi o poticanju na nasilje i mržnju u kojim slučajevima je podnosila kaznenu prijavu nadležnim državnim odvjetništvima. Istaknula je problem seksizma na društvenim mrežama kao i seksističkih komentara od strane onih koji su još uvijek zaštićeni svojom anonimnošću i izmišljenim profilima. Zaključila je kako je izuzetno važno educirati mlade o opasnostima i rizicima objavljivanja na društvenim mrežama, pogotovo privatnih podataka i fotografija te razvijati kod njih kritičko promišljanje. Važno je medijski obrazovati djecu i mlade uvođenjem medijske pismenosti kroz cijeli obrazovni sustav, primjenjivati strože sankcije za one koji uporno krše zakonske odredbe regulacije medija te donijeti Medijsku politiku. 

Na sjednici su sudjelovale i učenice 15. gimnazije koje su govorile o problemima i izazovima s kojima se djeca i mladi susreću u digitalnom okruženju, ali i o nesnalaženju roditelja i nastavničkog kadra, potom pravobraniteljica za djecu i državni tajnici i tajnice nadležnih ministarstava, predstavnik MUP-a te predstavnici/e organizacija civilnog društva.

Iz medija:

HINA, 10.2.2020.

Web Hrvatskog sabora, 10.2.2020. (foto sa stranica Hrvatskog sabora)

HRT, 10.2.2020.

Tportal, 10.2.2020.

TV Istra, 10.2.2020.

Glas Istre, 10.2.2020.

Apsyrtides.info, 10.2.2020.