Posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

prsbjelovarU Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao posljednoj u nizu, održan je sastanak u sklopu projekta „Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj“. Projekt je predstavila izvršna direktorica GTF Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić, a sastanku su nazočile pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, stručna savjetnica u Uredu pravobraniteljice, Martina Krnić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Saša Lukić, voditeljica Odsjeka za malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i turizam Bjelovarsko-bilogorske županije i članica povjerenstva za ravnopravnost spolova, Daliborka Vrankić Horvat te predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Sandra Bedeniković.

Iako je navedeni sastanak organiziran od strane Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, i to kao njegova prva sjednica, predsjednica Povjerenstva, Ivana Ašprijan, nije sudjelovala na njemu, već je sastanak vodila članica Povjerenstva Daliborka Vrankić Horvat. Na problem pasivnosti rada Povjerenstva ukazala je i koordinatorica za ravnopravnost spolova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Mirjana Jerčić.

Kratko uvodno izlaganje održao je zamjenik župana, Saša Lukić, istaknuvši kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije veliki broj žena seli u urbane sredine, za razliku od muškaraca koji zbog poljoprivrede uglavnom ostaju u ruralnim područjima. Navedeni negativni trend iseljavanja treba zaustaviti, a upravo bi ovaj projekt mogao doprinjeti tome.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, istaknula je institucionalnu potporu koju njezin Ured daje projektu te navela važnost sudjelovanja lokalnih čelnika/ica na ovakvim sastancima jer upravo oni odlučuju o ciljevima, smjernicama i strategijama lokalnih sredina koje zatim određuju daljnji smjer razvoja i prioritete lokalne zajednice. Pravobraniteljica je navela kako u pojedinim regijama postoji veći senzibilitet za aktivnosti ruralnih žena kojima i lokalna vlast treba pružiti potporu. Preporuke usmjerene na osnaživanje žena u ruralnim područjima pravobraniteljica će predložiti u svom izvješću o radu koje će podnijeti Hrvatskom saboru.

Izvršna direktorica GTF Regionalnog centra za jednakost spolova, Mary Ann Rukavina Cipetić, predstavila je projekt te navela kako u odlučivanju na lokalnoj razini u RH sudjeluje samo 15 % žena što je manje i od prosjeka na državnoj razini. Predstavila je i Lider pristup odnosno sustav LAG-ova koji se temelje na pristupu kako lokalna sredina najbolje zna svoje potrebe i prioritete. Istaknuta je potreba za udruživanjem pojedinaca radi ostvarivanja lokalnih ciljeva.

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Sandra Bedeniković, istaknula je Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za period 2011.-2015.g. kao osnovni strateški dokument čiji je cilj usmjeren na položaj žena u ruralnim područjima. Navela je kako je resorno ministarstvo nedavno osnovalo radnu skupinu za prikupljanje podataka o ženama u ruralnim područjima.

Na sastanku je sudjelovao veći broj sudionika/ica iz ruralnih područja, a koji/e su ukratko predstavili/e sebe i svoju djelatnost. Kratko izlaganje održala je predsjednica udruge Hrvatsko srce grada Bjelovara koja se bavi humanitarnim radom. U okviru svojega rada članice udruge posjećuju i Sigurnu kuću. Izlaganje je održala i županijska vijećnica koja je predstavila Općinu Ivanjska istaknuvši posebno problem javnog prijevoza između 13 naselja unutar općine. Također je navela i problem nepostojanja nogostupa na putu do škole, a uslijed čega su djeca izložena opasnosti. Članice Udruge Osmijeh navele su kako organiziraju tečajeve engleskog jezika za žene starije životne dobi.

Ukratko se predstavila i Adela Jareš, članica udruge žena, istaknuvši kako se veliki broj OPG-a zatvara uslijed ekonomske krize te da dolazi do pada broja malih gospodarstava, a što naročito pogađa žene. Izlaganje su održale i stanovnice općina Veliko Trojstvo, Nova Rača, Kapela, Severin i Rovišće te pročelnica grada Čazme, Elvira Babić Marković, istaknuvši kako se grad Čazma nalazi u osnovanom LAG-u Moslavina, a što je navedeno kao primjer dobre prakse. Ivanka Laufer, tajnica Udruge žena općine Rovišće, predstavila je svoju udrugu te istaknula problem motivacije i okupljanja žena u takve udruge.

 

Iz medija:

Predstavnice Povjerenstva za ravnopravnost spolova posjetile Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Bjelovar info, 15.7.2012.

Predstavljen projekt "Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj", Bjelovarsko-bilogorska županija, 13.7.2012.

Attachments:
Download this file (Nužno osnažiti ruralnu sredinu.pdf)Nužno osnažiti ruralnu sredinu.pdf[ ]144 Kb