Pravobraniteljica na okruglom stolu Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora

PRSuSaboru17rujna

Na inicijativu predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, gđe Jadranke Kosor, organiziran je okrugli stol na temu obiteljskog nasilja s posebnim naglaskom na nasilje nad ženama u povodu obilježavanja 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a na kojem je sudjelovala  pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao jedna od uvodničarki/a.

 

Pravobraniteljica je stavila naglasak na postojeće nacionalno zakonodavstvo i institucije koje sudjeluju u Protokolu o postupanju, na istraživanje o financiranju skloništa od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na potrebu donošenja zakona kojim će se uspostaviti kriteriji za ravnomjerno i sustavno financiranje skloništa i savjetovališta i na potrebu održanja psihosocijalnog tretmana s počiniteljima nasilja zbog smanjenog recidivizma.
Zaključno je stavljen naglasak na edukaciju svih institucija kao i medija, posebice sudaca/tkinja te neizostavnu potporu žrtvama u sudskim postupcima kao i izbjegavanje dodatne viktimizacije žrtava i svjedoka u sud postupcima.

Održan okrugli stol Odbora za obitelj, mlade i sport s temom obiteljskog nasilja (vijest na stranicama Hrvatskog sabora)

Iz medija

U 9 mjeseci 7 je žena ubijeno, lani zabilježeno 20.000 slučajeva nasilja, Jutarnji list, 18.9.2012.

"Župnik zlostavljanoj: rodite još djece pa će sve biti u redu", Slobodna Dalmacija, 18.9.2012.

Broj slučajeva nasilja nad ženama i dalje je velik, ali je manje teških kaznenih djela, Novi list, 17.9.2012.

Župnik zlostavljanoj ženi: "Rodite još nekoliko djece pa će biti u redu", Večernji list, 17.9.2012.

"Rodite još nekoliko djece pa će sve biti u redu", T-portal, 17.9.2012.

"Tko će ih zaštititi? Žene i dalje žrtve obiteljskog nasilja", RTL, 17.9.2012.