Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora

IzvjetajPovodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu na kojoj je predstavljen Izvještaj o ljudskim pravima – Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje (Implementation of Croatia's Domestic Violence Legislation) Autori/ice navedenog izvještaja su: The Advocates for Human Rights, Autonomna ženska kuća Zagreb i Bulgarian Gender Research Foundation.

Predstavnice autorica održale su izlaganje i ukratko predstavile izvještaj. Izneseni su statistički podaci vezano uz obiteljsko nasilje, a izvještaj ustvari predstavlja sistematizirani uvid u sve zakonske propise koji štite žrtve obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Kao napredak postignut u zadnjih dvadesetak godina navedeno je prepoznavanje obiteljskog nasilja kao društvenog problema.  

Osim analize postojećeg stanja, u izvještaju su dane i brojne preporuke u cilju uklanjanja uočenih nedostataka. Pritom, kao istaknutiji problemi, navedeni su: problem financiranja skloništa za žrtve nasilja, postupanje pol. službenika/ica i sudaca/sutkinja koji/e još uvijek ne prepoznaju obiteljsko nasilje u svim njegovim oblicima te njihovo nedovoljno educiranje o navedenoj problematici, a raspravljalo se i o predmetu Maresti i njegovom značenju u procesuiranju nasilnika. Problem predstavlja i postupak mirenja jer se radi o metodi koja se nikako ne smije primjenjivati u slučajevima obiteljskog nasilja. Kratka izlaganja održali/e su i predstavnici/ice Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta istaknuvši važnost suradnje svih čimbenika u suzbijanju i borbi protiv obiteljskog nasilja. Ispred Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, tematskoj sjednici prisustvovala je Martina Krnić.

 

Cjeloviti Izvještaj u pdf formatu


Iz medija:

"Tražila je pomoć jer joj prijeti, ali je nisu slušali", Večernji list, 26.9.2012.

"Sramotan odnos pravosuđa prema žrtvama obiteljskog nasilje", T-portal, 28.9.2012.