Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

11travnja2012U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova vezana za probleme rodno disforičnih osoba prilikom ostvarivanja prava na upis promjene spola u državnim maticama, te probleme na koje nailaze prilikom pokušaja fizičkog prijelaza iz jednog u drugi spol (pristup hormonalnim tretmanima, operacije i  re/konstrukcija genitalija adekvatnih rodu u kojem osoba živi).

Jedan od većih problema s kojima se transseksualne osobe susreću je, uz  problem financiranja hormonalne terapije i svih operativnih zahvata, i nemogućnost da se u maticu rođenih upiše činjenica bez obavljene operacije odstranjenja i/ili modificiranja vanjskih spolnih obilježja (brada, brkovi, Adamova jabučica, genitalije). Prepreku upisivanja činjenice promjene spola u maticu rođenih bez operacije fizičke promjene spola donekle je premostio prijedlog  Zakona o izmjenama i dopunama državnim maticama, koji predviđa mogućnost upisa promjene spola i samo temeljem medicinske dokumentacije o životu u drugom rodnom identitetu i mišljenju nadležnog tijela donesenom temeljem navedene dokumentacije. Postignut je visoki stupanj suglasnosti oko činjenice da su ta pitanja otvorena, te da prava transseksualnih osoba koje su upravo sad u postupku promjene spola u maticama rođenih treba zaštiti u što kraćem roku.

Tematskoj sjednici prisustvovali su  ministar uprave Arsen Bauk, predstavnice Ministarstva zdravlja, prof. Iva Žegura, dr. Goran Arbanas, predstavnici/e LGBT organizacija, odvjetnice/i koji zastupaju transseksualne osobe, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, njen zamjenik Goran Selanec i načelnica službe stručnih poslova pravobraniteljice Sanja Oluški Radaković.