Okrugli stol u Karlovcu - "Što nam nosi novi Obiteljski zakon"

okrugli stol obiteljski zakonU organizaciji Županijske koordinacije za ljudska prava i Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije održan je okrugli stol pod nazivom „Što nam nosi novi Obiteljski zakon“. Uz predsjedavanje Josipa Zaborskog, predsjednika Županijske koordinacije za ljudska prava i uz Nadu Murganić, predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova, odvjetnica Tamara Mušnjak Špišić prezentirala je novi Obiteljski zakon, a socijalna radnica Sunčica Horvat Peris određene mjere  obiteljsko- pravne zaštite te postupke pred sudom u kojima sudjeluju CZSS.

Prisutne su bile i sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Vesna Britvec, te sutkinja općinskog suda u Karlovcu Mira Šimac, koje su upozorile na određene novine koje donosi Obiteljski zakon.

Okruglom stolu je ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prisustvovala voditeljica službe za stručne poslove Sanja Oluški Radaković, koja je ukratko predstavila primjedbe Pravobraniteljice na tekst prijedloga Obiteljskog zakona. Primjedbe se odnose na neizjednačavanje pravnih učinaka bračne i izvanbračne zajednice, tako da se izvanbračna zajednica nalazi u diskriminirajućem položaju, prije svega  u primjeni poreznog prava te u pitanju posvajanja djece. Istaknuto je i da odredba kojom je propisano da se medijacija u slučajevima razvoda braka neće provoditi ukoliko se radi o razvodu braka žrtve i nasilnika nije dovoljno jasna. Naime, nejasno je kako će se činjenica postojanja nasilja u obitelji dokazivati optužnim prijedlogom ili (ne)pravomoćnom presudom. Ukoliko bi se postojanje nasilja dokazivalo pravomoćnom presudom, brakorazvodna parnica između žrtve i nasilnika mogla bi se protegnuti na trajanje i duže od jedne godine, što predstavlja izrazito nepovoljnu situaciju za žrtve obiteljskog nasilja, koje su uglavnom žene.

Iz medija:

Okrugli stol "Što nam donosi novi Obiteljski zakon?", Karlovačka županija, 22.11.2013.

Okrugli stol "Što nam donosi novi Obiteljski zakon?", Trend portal, 22.11.2013.