Pravobraniteljica u Čakovcu na tribini "Trgovanje ljudima"

Cakovec10032014U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji s Koordinacijom za ljudska prava Međimurske županije, u Čakovcu je održana tribina "Trgovanje ljudima". Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je uvodno izlaganje u tematsku problematiku. Napomenula da je trgovanje ljudima usko povezano sa legalizacijom prostitucije. Trenutno prostitucija i prisilna prostitucija imaju globalnu dimenziju i uključuju 40-42 milijuna ljudi. Profit trgovanja ženama iznosi cca 12 milijuna dolara i jedan je od najunosnijih poslova organiziranog kriminala nakon trgovine oružjem i drogom.

Pravobraniteljica je govorila o potrebi edukacije nastavnika osnovnih i srednjih škola zbog sve većeg  regrutiranja djece od 12 do 16 godina u "bijelo roblje". I sam spot "Dvije djevojčice" pokazuje visoko sofisticirane načine trgovanja djevojčicama zadobivanjem povjerenja bliskih osoba koje su ih spremne prodati u svrhu profita. Pravobraniteljica se založila za kazneni progon korisnika seksualnih usluga i njihovu stigmatizaciju, a ne davatelja seksualnih usluga, jer smatra da bi se time smanjila i potražnja za seksualnim uslugama.

Marina Matulić Horvat iz PU Čakovec iznijela je podatke da su 2013. godine 22 osobe iz RH bile žrtve trgovanja ljudima, a da ih je ukupno 33 (uključuje osobe iz Rumunjske, BiH, Srbije i dr.). U odnosu na 2012. kada ih je bilo 11 - broj je utrostručen. Uzrok leži u teškoj ekonomskoj krizi, ali i povećanoj edukaciji policijskih djelatnika i djelatnica.


Sanja Cesar iz CESI je predstavila kampanju protiv trgovanja ženama i djevojčicama "Dvije djevojčice". 


Marina Kolar iz Udruge Zora je predstavila identifikaciju i kompenzacije žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj te istraživanje u okviru regionalnog projekta Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now.

Tribini je nazočila i dožupanica Sandra Herman, a pristunima se u uvodu obratila Josipa Carović, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije.

 

Iz medija:

U 90% trgovine ljudima žrtve su žene, vecernji.hr, 12.3.2014.

U Čakovcu održana tribina na temu "Trgovanje ljudima", Varaždinska TV, 10.3.2014,

Tribinom protiv trgovine ljudima, Međimurska županija, 10.3.2014.

Tribinom protiv trgovine ljudima, Međimurje, 10.3.2014.

Čakovec: Višnja Ljubičić održala tribinu "Trgovanje ljudima", pixsell galerija, 10.3.2014.

Zora će sudjelovati na Tribini o trgovanju ljudima, web Udruga Zora, 10.3.2014.

Tribina o trgovanju ljudima u Međimurskoj županiji, sigurnomjesto.hr 10.3.2014.

Tribina o trgovanju ljudima, MUP, KKŽ, 12.3.2014.