Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o ženskom poduzetništvu

zenskopoduzetnistvoozujak2014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora pod nazivom „Žensko poduzetništvo“. O uspjesima i preprekama s kojima se susreću žene u poduzetništvu govorile su prof.dr. sc. Slavica Singer s Ekonomskog fakulteta u Osijeku i koordinatorica programa CEPOR (Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva), Zdenka Lončar iz Ministarstva poduzetništva i obrta i Mary Ann Rukavina Cipetić iz Regionalnog centra za jednakost spolova (GTF).

Zdenka Lončar je navela podatke o 33% obrta i 25% trgovačkih društva kojima upravljaju žene. Pokazalo se da su bez rizičnih ulaganja, ti obrti lakše prošli kroz razdoblje recesije. Zatvaranje obrta je u nešto većem postotku (13%) od otvaranja obrta (8%), ali se podaci odnose generalno i na muškarce i na žene, iako su žene u manjoj mjeri gasile svoje obrte proteklih godina. U 2013., žene su osnovale 2.000 novih tvrtki. U odnosu na razdoblje od prije 10 godina to je dvostruko veći broj. U razdoblju od 2010.-2013., u žensko poduzetništvo investiralo se oko 70 milijuna EUR-a iz EU fondova i državnog proračuna, po čemu zauzimamo čelno mjesto u regiji kada se radi o promoviranju ženskog poduzetništva.

Prof.dr.sc. Slavica Singer je govorila o Strategiji razvoja ženskog poduzetništva u RH i o nekim preprekama za razvoj te o potrebi šireg spektra policy instrumenata i programa potpore javnih servisa kao što su osiguranje vrtićkih mjesta za djecu i cjelodnevnog boravka djece u školama te jače osvještavanje o jednakopravnosti spolova u odgovornosti za obiteljski život, a čime bi se omogućio ulazak većeg broja žena u poduzetničke aktivnosti. Spomenula je problem rodne statistike vezane uz vlasništvo, a koja se vodi na trgovačkim sudovima. Isti problem s rodnom statistikom postoji i u drugim zemljama EU.

Mary Ann Rukavina Cipetić je, ispred Regionalnog centra za jednakost spolova, koji je bio suorganizator tematske sjednice, najavila 1. sajam ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi koji će se od 03.-05.04.2014. održati u Dubrovniku, a na koji će doći više od 80 poduzetnica i inovatorica iz regije.