Održana treća Korčulanska škola

Korcula 2U organizaciji Daše Šašić Šilović, predsjednice međunarodnog tijela Centralno-istočne europske mreže za rodna pitanja (CEE Network for Gender Issues), od 26. - 28. 09. 2014., već treću godinu za redom održana je Korčulanska škola na temu "Suzbijanje nasilja nad ženama i spolno uznemiravanje." U prvoj radionici govorilo se o provedbi Istanbulske konvencije i Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja te o odgovornosti političkih stranaka u regiji.

Uvodno na temu govorile su Zita Gurmai iz Mađarske, bivsa euro-parlametarka, austrijanka Gisela Wurm, također euro-parlametarka i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Pravobraniteljica se osvrnula na postojeće nacionalno zakonodavstvo i izazove u provedbi Konvencije, te je upozorila na korake koje je potrebno poduzeti kako bi prevencija nasilja nad ženama postala efikasnija. Također, pravobraniteljica je istaknula i postupak zaštite žrtava te postupke procesuiranja počinitelja. Republika Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju za razliku od država iz regije – Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore. Za očekivati je da će države koje su ratificirale Konvenciju imati slične izazove u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa obvezama koje proizlaze iz Konvencije. U raspravi su sudjelovali i Pia Locatelli, talijanska parlamentarka, Mirjana Kučer iz Domina Split te Sonja Lokar, izvršna direktorica CEE Network for Gender Issues.

Druga radionica bila je usmjerena na suzbijanje nasilja nad ženama u tradicionalno-patrijarhalnom društvu. Govorile su Nada Drobnjak, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova te predstavnice Crne Gore, Vojvodine, Srbije, Albanije, Slovenije i UNDP-a. Treća radionica odnosila se na problem seksualnog uznemiravanja, a četvrta je razmatrala ulogu medijia u suzbijanju nasilja nad ženama.

Korčulanska škola za rodnu ravnopravnost, dubrovački.hr, 26.92014.