Pravobraniteljici predstavljen Twinning projekt "Podrška ravnopravnosti spolova"

twinningprojectWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec, primili su danas predstavnice twinning projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“ (Support to the Gender Equality) Hannele Varsa, Antoniju Plazibat i Unu Kociper koji u Hrvatskoj provodi Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i National Institute for Health and Welfare iz Finske. Projektne aktivnosti provodit će se od svibnja 2016. do srpnja 2017. godine. Otvaranje twinning projekta održat će se u utorak 24. svibnja 2016. u Hrvatskom saboru s početkom u 11 sati. Pravobraniteljica je izložila principe djelovanja institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nadležnost i načine na koje i sama provodi slične aktivnosti. Institucija Pravobraniteljice uključit će se i sudjelovati u nekoliko komponenti projekta. Za rujan ove godine dogovorena je i posjeta finske pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pirkko Mäkinen.

Razgovaralo se o iskustvima institucije Pravobraniteljice u komunikaciji s resornim ministarstvima i koordinatorima/cama za ravnopravnost spolova. Vezano za prasku korištenja istraživanja institucije Pravobraniteljice kao i zakonskog reguliranja područja u nadležnosti Pravobraniteljice gošća smatra primjerima dobre prakse koja bi trebala biti uključena i u finsko zakonodavstvo.

Tijekom provedbe Twinning projekta poduzet će se niz aktivnosti za jačanje institucionalnih mehanizama za uvođenje aspekta ravnopravnosti spolova u sve politike na svim razinama, aktivnosti za povećanje učinkovitosti te za osvještavanje građana o zakonodavstvu i mehanizmima zaštite od diskriminacije temeljem spola.