Pravobraniteljica u Sarajevu na seminaru o pravima LGBTI osoba

Sarajevo6i7lipnjaWEBNa poziv i u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra u Sarajevu je 6. i 7. lipnja 2016. organiziran „Seminar o pravima LGBTI osoba za predstavnike/ce gender institucionalnih mehanizama u Bosni i Hercegovini: Kako tijela za ravnopravnost spolova mogu da u svoj rad uključe prava LGBTI osoba“. Na Seminaru su kao posebni izlagači sudjelovali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je govorila o međunarodnim standardima i mjerama za suzbijanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, o institucionalnom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj, o pritužbama građana i građanki koje zaprima (4,5% temeljem spolne orijentacije), o istraživanjima o homofobiji, o postignućima vezanima za normativni okvir (donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, rješavanju pravnog statusa transrodnih/rodno-disforičnih osoba), o aktivnostima Pravobraniteljice kao umješačice u sudske postupke vođene zbog diskriminacije temeljem spolne orijentacije, o zakonskom reguliranju zločina iz mržnje, o aktivnostima u području obrazovanja vezano za zaštitu i promociju prava LGBTI osoba te o slučajevima iz prakse institucije Pravobraniteljice.

Zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec održao je izlaganje o životnim zajednicama osoba istog spola te o strategijama prevencije i zaštite od diskriminacije LGBTI osoba kao i slučajevima nasilja.

Na kraju Seminara kreirane su preporuke za postupanje državnih mehanizama u području ravnopravnosti spolova.

Iz medija:

Kako tijela za ravnopravnost spolova mogu da u svoj rad uključe prava LGBTI osoba, Agencija za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine, 7.6.2016.

Tijela za ravnopravnost spolova i LGBT populacija, 7. 7. 2016.

Filipović-Hadžiabdić: Vrijeme je za konkretnije aktivnosti LGBTI populacijeFederalna TV ,  Federacija danas, 7. 6. 2016.

Tijela za ravnopravnost spolova i LGBT populacija, diskriminacija.ba, 7.6.2016.

Agencija za ravnopravnost spolova: Vrijeme za jačanje aktivnosti LGBTI populacije u BiH, kladusa.net, 7.6.2016.

Attachments:
Download this file (Vjetar u leđa.pdf)Vjetar u leđa.pdf[ ]143 Kb