Sudjelovanje na tjednu Week of Women u Londonu

womenLondon webU Londonu se u periodu od 13. do 18. studenog održao tradicionalni Week of Women program. Organizatori programa bili su Foreign & Commonwealth Office, Women of the Future Programme i Wilton Park organizacija. Tjedni program bio je podijeljen na dva glavna dijela: prvi dio održavao se u Winston kući na jugu Engleske s temom „Balanced economies, balanced societies: promoting gender parity in politics and business“, dok je drugi dio smješten u Londonu gdje se održavao Women of the Future Summit i svakodnevna druga popratna događanja. U programu je sudjelovalo 300-ak mladih žena iz cijelog svijeta, a cijeli je summit završio dodjelom nagrada „Women of the Future Awards“ koji se dodjeljuje u 14 kategorija talentiranim ženama diljem Engleske.

 

Kao rezultat suradnje institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i British Embassy Zagreb, cijelom programu je nazočila projektna koordinatorica Hana Grgić. Tijekom pet dana programa govorilo se o važnosti rodno osjetljive statistike, položaju žena u radnim okruženjima i politici diljem svijeta, obrazovanju i edukaciji djevojčica i dječaka na temu rodne ravnopravnosti, razvoju mentorskih programa i različitim metodama uklanjanja rodno uvjetovanih barijera. Za sudionice je po dolasku u London organiziran i posjet Buckinghamskoj palači.

Naglasak cijelog tjedna bio je na umrežavanju i razmjeni mnogobrojnih i višestrukih iskustava aktivista i aktivistkinja, ali i poslovnih žena i muškaraca sa svih kontinenata, s ciljem fokusiranije borbe za pravednije, otvorenije i ravnopravnije društvo. Zbog sličnosti s metodama rada pojedinih organizacija i inicijativa, dogovorena je daljnja suradnja s institucijom Pravobraniteljice i razmjena radnih materijala.