Pravobraniteljica u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o govoru mržnje

GovormrznjeSANa poziv ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Semihe Borovac, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na konferenciji „Gdje počinje govor mržnje, prestaje sloboda govora“ koju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH organiziralo povodom obilježavanja 10. Prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava uz podršku projekta EU „Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanje kapaciteta za praćenje – EU SOCEM“. Pravobraniteljica je održala izlaganje u okviru panela 1: Da li je govor mržnje zločin – Institucionalni i zakonski okvir.

U izlaganju je govorila o pokazateljima homofobije prema provedenim istraživanjima stavova srednjoškolaca te pojavnosti nasilja temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta, postignućima vezanima za normativni okvir, aktivnostima Pravobraniteljice kao umješačice u anti-diskriminacijskim postupcima u vezi homofobije, govora i/ili zločina iz mržnje u području obrazovanja, zapošljavanja, pristupa dobrima i uslugama te navela nekoliko konkretnih primjera iz prakse rada svoje institucije. Istaknula je stalnu potrebu za osvještavanjem o statusu LGBTIQ osoba - kroz odgojno-obrazovni sustav i druge  programe kojima je u fokusu odgoj za toleranciju prema različitostima, kroz edukacije stručnih osoba,  javnu osudu i reagiranja institucija i političkih elita, okrugle stolove ili druge načine ukazivanja na probleme i zahtijevanja da se oni riješe.
 
U okviru 2. Panela pod nazivom „Govor mržnje u javnosti – Jesmo li saučesnici?, predstavljena je Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, predstavljen projekt PRO-Budućnost te najbolji debitanti srednjoškolci/ke na temu govora mržnje, Centra za kulturu dijaloga.