Pravobraniteljica se sastala s predstavnicama EQUINET-a

Evellin Ann and Visnja 3Pravobraniteljica Višnja Ljubičić i pravni savjetnik Nebojša Paunović sastali su se s gospođom Evelyn Collins i gospođom Ann Gaspard, voditeljicom i izvršnom direktoricom EQUINET-a (Europske mreže tijela koja se bave jednakošću) s ciljem operativne razmjene informacija o našim trenutnim aktivnostima i budućim planovima u smislu daljnjeg dogovora oko nastavka uspješne suradnje. Pravobraniteljica je kolegicama iz EQUINET-a iznijela ukratko informacije o tome kako naš ured funkcionira, koliko nas je zaposleno, koje su nam nadležnosti, kako surađujemo s drugim pravobraniteljskim uredima, te s čim se trenutno bavimo, naglasivši pri tom kako je nasilje nad ženama već duže vremena prioritet u radu pravobraniteljice s obzirom na povećan broj slučajeva sve brutalnijeg nasilja nad ženama, posebno od strane njima bliskih muškaraca. Osim toga, Pravobraniteljica je kolegice iz EQUINET-a upoznala i sa svim ostalim aktivnostima ureda – od problema transrodnih osoba, LGBTI populacije, preko statistike spolnog uznemiravanja u području rada i zapošljavanja, prava trudnica i slično.

Kolegice iz EQUINET-a obavijestile su Pravobraniteljicu o aktivnostima mreže, budućim planovima, te o suradnji s članicama EQUINETA, zahvalivši joj na izuzetnoj suradnji, idejama i doprinosu u radu. Istaknule su kako je prva od nadolazećih aktivnosti rada mreže Radna grupe o rodnim pitanjima, koja je planirana za 23. ožujka u Budimpešti. Odmah iza Budimpešte planiran je trening o promociji ravnopravnosti na socijalnim mrežama od 03. do 05. travnja u Dublinu. Nakon Dublina, u organizaciji TAIEX-a od 05. – 07. travnja u Tbilisiju održat će se regionalna radionica o jačanju tijela koja se bave jednakošću u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji. I konačno za 10. listopada 2017. planirana je proslava 10-godišnjice EQUINET-a. Glede planiranih seminara o spolnom jazu u plaćama planiranom za ranu jesen ove godine te seminaru o razbijanju staklenog stropa, kolegice iz EQUINET-a izrazile su želju dobiti jednog od izlagača iz našeg ureda.

Na sastanku se raspravljalo i o nizu drugih otvorenih pitanja – kao što su političke i ekonomske spolne kvote, projekti EU koje institucija Pravobraniteljice trenutno vodi ili ih je privela kraju, politika Europske komisije i EU prioriteti kada je u pitanju spolna ravnopravnost, razvijanje standarda tijela koje se bave jednakošću i slično. Dogovoreno je da će se pismenim putem razmijeniti daljnje informacije o zajedničkim temama u područjima dogovorene suradnje – posebice razmjena ekspertize i iskustava institucije Pravobraniteljice u području obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, jaza u plaćama i vođenja EU projekata.