Pravobraniteljica se sastala sa zamjenicom Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti

Zamenica poverenice RS - mala za webPravobraniteljica se u svom uredu sastala s Tatjanom Jokanović, zamjenicom Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije sa svrhom daljnje razmjene iskustava u području rada od zajedničkog interesa te nastavka jačanja uspostavljene regionalne suradnje. Na sastanku se razgovaralo o nadležnostima i aktivnostima dviju institucija s obzirom da Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije pokriva širi spektar diskriminacijskih osnova, dok je institucija Pravobraniteljice specijalizirana za područje spolne diskriminacije. Razgovaralo se i o položaju transrodnih osoba i LGBTI zajednice u Hrvatskoj i Srbiji kao i o sličnostima i izazovima vezanima uz provedbu načela ravnopravnosti spolova u obje države.

 

Posebno se dogovarala suradnja oko organizacije druge regionalne konferencije tijela za ravnopravnost jugoistočne Europe koja je prošle godine bila organizirana u Beogradu, dok će u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ista konferencija ove godine biti održana u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica je izrazila zadovoljstvo suradnjom između dvaju tijela, dok daljnje jačanje suradnje vidi kao dodatnu korist za obje institucije od koje profitiraju građani/ke čija se prava štiti. Partnerska suradnja između ovih institucija postoji već niz godina, dok se prošlogodišnjim potpisivanjem Izjave o suradnji nezavisnih tijela za promicanje ravnopravnosti osigurao i institucionalni okvir za unaprjeđenje suradnje te još intenzivniju razmjenu iskustava.

Na sastanku su se dodatno raspravljali konkretni slučajevi diskriminacije od zajedničkog interesa te analizirali elementi i mehanizmi koji utječu na uspješnost, odnosno neuspješnost postupaka za zaštitu od diskriminacije. Pravobraniteljica je svojoj kolegici iz Srbije prezentirala uspješno riješene slučajeve spolne diskriminacije u 2016. godini u RH te su se dodatno razmijenili i statistički podaci iz kojih se mogu jasnije iščitavati trendovi vezani uz zaštitu od diskriminacije.

Web Poverenice za ravnopravnost spolova Republike Srbije