Dogovorena suradnja sa slovenskim Ministarstvom rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti

PRSLjubljanasvibanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u Ljubljani s Martinom Vuk, državnom tajnicom slovenskog Ministarstva rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti. Razgovaralo se o projektima koje provode obje institucije, a koje financijski podržava Europska komisija. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova trenutačno provodi dva EU projekta: 'Prema stvarnoj ravnopravnosti između muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života' i 'Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', koji su tematski vrlo bliski projektima koje realizira slovensko Ministarstvo rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti - 'ACTIVE.ALL' i 'CYBERVAW: Cyber nasilje i zlostavljanje žena i djevojčica'. Stoga su razmijenjena dosadašnja iskustva i postignuća, na temelju čega su postavljeni temelji za buduću suradnju.

PRSLjubljanasvibanj3Pravobraniteljica i državna tajnica razgovarale su o izazovima u ostvarivanju jednakih mogućnosti žena i muškaraca u hrvatskom i slovenskom društvu, a dotaknule su se i demografske politike. Pravobraniteljici je predstavljena medijska kampanja o poticanju očeva na roditeljski dopust.

Sastanku su prisustvovale i voditeljica Odjela za jednake mogućnosti Maruša Gortnar te voditeljice i suradnice na projektima koje su iskazale interes za naše kazališne predstave i forum teatar sa srednjoškolcima i srednjoškolkama, koji provodi umjetnička organizacija Riječi/Prave/Predstave u okviru projekta 'Prema stvarnoj ravnopravnosti između muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života', te je dogovorena zajednička suradnja u ostvarivanju oba EU projekta.

Projekti 'Prema stvarnoj ravnopravnosti između muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života' i 'ACTIVE.ALL' fokusirani su na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života, pritom posebno stavljajući naglasak na razbijanje rodnih stereotipa i nametnutih rodnih uloga.

Projekti 'Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' i 'CYBERVAW: Cyber nasilje i zlostavljanje žena i djevojčica' imaju za cilj suzbiti i spriječiti nasilje nad ženama i djevojčicama, analizirajući, educirajući i osvještavajući one karike sustava koje bi nasilje mogle prevenirati, a to su policija, pravosuđe i mediji. Osim toga, projekti predviđaju i informiranje šire javnosti o nasilju prema ženama i djevojčicama, kao i izravan rad sa žrtvama.