Profesionalna jednakost muškaraca i žena u današnjim europskim društvima

francuzikonfweb

U organizaciji Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI u Kući Europe je održan skup pod nazivom „Uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima?». Na skupu je izlagala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Višnja Ljubičić, koja je predstavila zaključke svog rada na pomirenju između profesionalnog i privatnog života u okviru EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena - usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. 

Pravobraniteljica je ukratko predstavila projekt, projektne partnere, ciljeve, dosadašnje dobitnike Mamforce i Dadforce nagrada, koje se dodjeljuju tvrtkama za provođenje obiteljski osviještenih praksi upravljanja ljudskim potencijalima i izvrsnosti, te omogućavanju ravnopravnog usavršavanja i napredovanja, reagiranja srednjoškolaca/ki diljem Hrvatske na kazališne predstave nastale u okviru projekta “Što čekamo?” - HNK Split i “RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac” – Riječi/Prave/Predstave.

Također je dala kratak presjek položaja žena na tržištu rada kao i osnovne zaključke projektnih istraživanja : „Uloga i važnost politika usklađivanja obiteljskih obveza i plaćenog rada“ (dr.sc. Ivana Dobrotić, 2017.) i „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ (dr.sc. Ksenija Klasnić, 2017.). Naglasila je rezultate istraživanja koja pokazuju kakve posljedice imaju obiteljske obaveze na profesionalni život žena. 1/3 zaposlenih žena s djecom izjavile su da su zbog brige za djecu i njihov odgoj morale znatno usporiti napredovanje u karijeri, čak 1/4 žena morala odustati od željene karijere, svaka peta zaposlena žena je barem jednom u životu odbila napredovanje na poslu radi obiteljskih obaveza, a oko 13% žena su zbog nemogućnosti izvršavanja svih radnih obaveza koje su se kosile s njihovim obiteljskim obavezama i kućanskim poslovima barem jednom primile manju plaću.

Na skupu su govorili i sveučilišni profesori Jean i Nicole Gadrey, koji su predstavili svoju viziju situacije vezano uz primanja žena na današnjem tržištu rada, veleposlanici Francuske, Philippe i Corinne Meunier, zajednički akreditirani u Hrvatskoj, koji su govorili o vlastitom iskustvu, nositelji europskog projekta JUMP « Juggling Motherhood and Profession» koji su predstavili neke od najboljih praksi prepoznatih u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Grčkoj te Ženska grupa Karlovac «KORAK» koja je predstavila svoju novu uslugu čuvanja djece namijenjenu osobama koje su u potrazi za poslom. Ispred Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Elizabeta Knorr, predstavila je primjere dobre prakse Grada Zagreba.

Namjera skupa bila je omogućiti razmjenu francuskih i hrvatskih iskustava te će predstaviti primjere određenih aktivnosti koje su razvijene u Hrvatskoj, Francuskoj i nekoliko ostalih mediteranskih zemalja.

U sklopu događanja prikazan je i dokumentarni film „Ravnopravnost“, autorice Danijele Stanojević, nastao u sklopu našeg EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena - usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“.

Iz medija:

HINA, 7.2.2018.

Vecernji.hr, 7.2.2018.

Women in Adria, 7.2.2018.

direktno.hr, 7.2.2018.

Glas Slavonije, 7.2.2018.

Total Croatia News, 7.2.2018.

Lider, 7.2.2018.

Voxfeminae.net, 8.2.2018. 

Attachments:
Download this file (Jutarnji list, 7.2.2018.pdf)Jutarnji list, 7.2.2018.pdf[ ]279 Kb