Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece

veleposlsvedWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na okruglom stolu o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece koji su u Hrvatskom saboru organizirali Veleposlanstvo Kraljevine Švedske i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u suradnji s Udrugom RODA i organizacijom Status M, a u okviru projekta Festival tata. Uzvanike su kratkim govorom pozdravili veleposlanik Švedske Nj.E. Lars Schmidt i predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Ivan Vilibor Sinčić.

 

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je izlaganje na temu poticanja obitelji na ravnopravnu podjelu odgovornosti o brizi i njezi djece. Istaknula je da budući da su dvije najveće prepreke za žene na tržištu rada: dob i majčinstvo, jedan od čimbenika aktivnog uključivanja žena na tržište rada Je stvaranje uvjeta za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života.

Pozvala se na rezultate istraživanja „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ koje je institucija Pravobraniteljice kao nositeljice projekta provela u okviru EU projekta: „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, a prema kojima 58% anketiranih žena vodi svu ili većinu brige o djeci u usporedbi s 0,2% muškaraca. Istovremeno sve (ili većinu) rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene u udjelu od 83%, a sve ili većinu kućanskih poslova obavljaju muškarci u udjelu od 0,4%.

Pravobraniteljica je dalje naglasila da je svrha Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama između ostalog i ravnopravna podjela roditeljskih uloga, no međutim, prema posljednjim podacima u 2017. i rodiljne dopuste koristilo je 0,31% muškaraca, roditeljske 4,42%, a ukupno rodiljne i roditeljske u svim kategorijama tek 2% muškaraca. Na rodiljne i roditeljske dopuste najčešće odlaze muškarci koji zarađuju manje od svojih partnerica ili imaju sigurnije zaposlenje, a temeljem pritužbi Pravobraniteljici vidljivo je da oni koji se odluče koristiti rodiljni/roditeljski dopust nailaze na nerazumijevanje kolega i poslodavaca.

Pravobraniteljica je istaknula da je Europska komisija u travnju prošle godine donijela Prijedlog Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži Između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika koji u čl. 4. Propisuje očev dopust u trajanju od najmanje 10 radnih dana povodom rođenja djeteta. Na kraju je pravobraniteljica iznijela i neke od preporuka koje je uključila i u svoje godišnje Izvješće o radu za 2017. godinu.

O iskustvima iz Švedske govorio je gost iz Središnje uprave socijalnog osiguranja Švedske, Niklas Lofgren. Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, govorila je o ulozi očeva prema djeci u RH iz perspektive ureda pravobraniteljice za djecu, predstojnica ureda UNICEF-a, Valentina Otmačić, govorila je o UNICEF-u i ulozi očeva u odgoju djece i stanju u Hrvatskoj, a Ivana Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta o dizajnu očevih dopusta u drugim zemljama i njegovih benefita. Udruga RODA predstavila je istraživanje provedeno online u sklopu Festivala Tata.

Iz medija:

KKZ web, 20.4.2018.

24sata.hr, 19.4.2018.

The World News, 17.4.2018.

Dnevnik.hr, 17.4.2018.

T-portal, 17.4.2018.

N1 TV, 17.4.2018.

Večernji list, 17.4.2018.

RTL, 17.4.2018.

Index.hr, 17.4.2018.

HINA, 17.4.2018.

Hrvatski sabor, 17.4.2018.

prigorski.hr, 18.4.2018.

web Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom