U Sarajevu održan regionalni sastanak na temu prikupljanja podataka o nasilju prema ženama

sarajevo za webU organizaciji Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), u Sarajevu se dana 5.-6. rujna 2018. održao dvodnevni sastanak na kojem su zemlje iz regije razmijenile iskustva i prakse u vezi prikupljanja podataka o nasilju prema ženama. Na sastanku su sudjelovali predstavnici/ce iz Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ured pravobraniteljice i Republiku Hrvatsku predstavljali su pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović i sutkinja Visokog prekršajnog suda, Branka Žigante Živković.

Ispred ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pravni savjetnik Nebojša Paunović predstavio je rad „Femicide Watch-a“ – međuresornog tijela za nadgledanje i prikupljanje podataka o ubojstvima žena u RH, a koje je Pravobraniteljica osnovala krajem 2017. godine. Istaknuo je kako Radna skupina uključuje vođenje detaljne rodne statistike, praćenje i analizu individualnih slučajeva i situacija koje su dovele do ubojstava žena radi uočavanja ključnih propusta relevantnih nadležnih tijela, a u cilju unaprjeđenja zakonodavnog okvira i prakse, prevencije nasilja i zaštite žrtava. Također je predstavio novi EU-projekt kojeg je nositeljica Pravobraniteljica s partnerima – Ženskom sobom, Pravosudnom i Policijskom akademijom i Hrvatskim novinarskim društvom naziva: 'Izgradnja efikasnijeg sustava zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama'. Ovaj projekt treći je EU-projekt u 4 godine, a koji provodi Pravobraniteljica. Europska komisija prepoznala je značaj i vrijednost projekta koji je u potpunosti izrađen od strane ureda Pravobraniteljice te njegova vrijednost iznosi cca 430.000 Eura. Savjetnik Paunović ukazao je kako se kroz Projekt analiziraju 'krhke karike' sustava - od zakonodavstva, policijskih službenika/ca koji/e su prvi u kontaktu sa žrtvom, preko državnih odvjetnika/ca koji/e su odgovorni/e za pravno klasificiranje i progon takve vrste kaznenih djela, do pravosudnih tijela odgovornih za kažnjavanje slučajeva nasilja prema ženama, te će se s obzirom na izvršene analize izrađivati obrazovni i edukacijski moduli. Naglasak je stavljen na zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim društvenim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama. Isto tako, kroz projektne aktivnosti težit će se izmjeni zakonodavstva, i osnaživanju institucionalne pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja ali i sustavnoj edukaciji medija o izvještavanju o nasilju prema ženama.

Sutkinja Žigante Živković dala je kratak presjek načina prikupljanja podataka o nasilju prema ženama od strane državnih institucija i sudova, ističući kako postoji velik broj prikupljenih, ali neujednačenih i nesistematiziranih podatka koje je zbog toga teško analizirati.

Na sastanku su se među sudionicima razmijenila iskustva, prakse i problemi koji se pojavljuju u procesu progona počinitelja nasilja prema ženama, zaštite žrtava, te posebice oni koji se pojavljuju u procesima prikupljanja podatka o nasilju prema ženama u regiji. Shodno tome, predlagala su se adekvatna rješenja za prevladavanje loših kako zakonskih rješenja, tako i praksi te načina prikupljanja i vođenja statističkih podataka o nasilju prema ženama.