Izlaganje na Equinetovom seminaru u Briselu

Brussel2018webSavjetnica pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Martina Strunjak sudjelovala je u Briselu na Equinetovom seminaru naziva „Dismissal for carers in Europe: strengthening links between equality bodies and labour inspectorates“. U fokusu seminara bio je problem otkazivanja ugovora o radu trudnicama i rodiljama te ovlasti koje su dane nacionalnim tijelima za ravnopravnost i inspektoratima rada u svrhu sankcioniranja ovog diskriminirajućeg postupanja, a radi predstavljanja najboljih praksi i zakonskih rješenja pozvani su brojni stručnjaci u ovom području. Razgovaralo se i o diskriminaciji u oglašavanju radnih mjesta i postupku izbora kandidata te o rezultatima recentnih istraživanja o položaju trudnica i majki na radnom mjestu.

Na panelu u sklopu seminara savjetnica Strunjak izložila je primjere iz prakse Pravobraniteljice u pogledu zaštite prava roditelja na radnom mjestu te je istaknula razvijenu kontinuiranu suradnju s Inspektoratom rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Sudionike i sudionice seminara naročito su zanimale posebnosti hrvatskog pravnog sustava i ovlasti koje Pravobraniteljici omogućuju traženje provođenja inspekcijskog nadzora nad poslodavcima koji krše načelo ravnopravnosti spolova, ali i načini utvrđivanja činjenica u ispitnom postupku koji osiguravaju uspješnost rasvjetljavanja okolnosti slučaja.

S obzirom na to da pojedine države Europske unije u svojim zakonima nemaju propisan sličan postupak, savjetnica Strunjak predstavila je karakteristike postupka za zaštitu dostojanstva radnika u Republici Hrvatskoj.

Zaključno je navedeno da je upravo intersektoralna suradnja ključ za stvaranje promjena i jačanje zaštite prava trudnica, rodilja i roditelja koji koriste roditeljska prava.