Sudjelovanje na 3. regionalnoj konferenciji u Tirani

Tirana2018U Tirani je održana treća regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe, pod nazivom „Neovisnost tijela za jednakost“. Konferenciju je organizirao povjerenik za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije Robert Gajda. Prisutnima su se uvodno obratili Gramoz Ruçi, glasnogovornik Skupštine Republike Albanije, veleposlanik Bernd Borchardt, voditelj OSCE-a u Albaniji i Tamás Kádár, voditelj pravnog tima i tima za politike Equineta (Europske mreže tijela za ravnopravnost). Na konferenciji je sudjelovala i predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Mladenka Morović koja je predstavila rad Pravobraniteljice i istaknula zakonodavni okvir kojim se propisuju nadležnosti i djelokrug rada pravobraniteljice.

Također je istaknula kako zbog nužnosti osiguravanja neovisnosti pravobraniteljskih institucija, izvješća o radu ne bi trebala biti prihvaćana od strane Hrvatskog sabora kao parlamenta u obliku glasanja, kakva je sada praksa, već primarno na znanje. Istakla je važnost ostvarenja neovisnosti ove i drugih pravobraniteljskih institucija, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije, Kosova i Albanije te je najavljeno održavanje četvrte regionalne konferencije sljedeće godine u Crnoj Gori.