Sudjelovanje na konferenciji Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) u Zagrebu

eigelogoU organizaciji EIGE - Europskog instituta za ravnopravnost spolova sa sjedištem u Vilniusu (Litva) i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, u Zagrebu je održana je konferencija „Promicanje i podrška ravnopravnosti spolova: djelovanje Europskog instituta za ravnopravnost spolova“. Sudionicima/ama konferencije uvodno su se obratile Mira Banerjee, voditeljica Odjela za upravljanje i dijeljenje znanja i informacija – EIGE-a, Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Maja Orel Schwarz, politička izvjestiteljica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. 

U okviru konferencije predstavljen je rad EIGE-a, a poseban naglasak stavljen je na rezultate Indeksa ravnopravnosti spolova 2017. u Europskoj uniji kojeg je predstavila Blandine Mollard, znanstvena istraživačica EIGE-a. Iako je Republika Hrvatska od 2005. do 2015. godine ostvarila napredak po pitanju ravnopravnosti spolova u svim područjima mjerenja: rad, obrazovanje, prihodi, zdravlje i ostalo, ipak se nalazi u skupini zemalja na začelju liste. S ostvarenih 53.1 bodova (od ukupno 100) Hrvatska je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 66.2 boda i zauzima 24. mjesto u Europskoj uniji. 

U okviru konferencije održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovale Karolina Ivanković, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Snježana Gernhardt, voditeljica Službe za razvoj kurikula za udžbenike Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sandra Batlak, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a raspravu je moderirala Helena Štimac Radin, ravnateljica Ured za ravnopravnost spolova.

Ispred institucije Pravobraniteljice, na konferenciji su sudjelovali koordinatorica EU-projekta EGGP - „Jednake prava- jednaka plaće - jednake mirovine“ Sanda Brumen i suradnik Srđan Kerčević, koordinator EU-projekta VAWA „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. S obzirom da je jedno od važnih spomenutih područja i nasilje prema ženama, koordinator EU projekta VAWA Srđan Kerčević u raspravi je predstavio EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, naglasivši ciljeve i aktivnosti projekta financiranog sredstvima iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije kojeg Pravobraniteljica provodi kako bi se jačala međuinstitucionalna suradnja po pitanju suzbijanja nasilja prema ženama te pridonijelo važnosti podizanja svijesti građana o nužnosti borbe protiv nasilja prema ženama. S tim se ciljem, i u okviru projekta VAWA, Pravobraniteljica kontinuirano obraća širokom krugu dionika - od medija i medijskih djelatnika/ca, policijskih službenika/ca, sudaca i sutkinja te državnog odvjetništva, ali i široj javnosti kako bi se smanjili zastrašujući podaci o nasilju prema ženama, istaknuo je koordinator projekta Pravobraniteljice.