U Rimu održan seminar o govoru mržnje – „Not on Our Watch – Equality Bodies Fighting Hate Speech“

equinetstudeni2018Stručna suradnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Strunjak, sudjelovala je na trodnevnom Equinet-ovom seminaru o postupanju tijela za ravnopravnost u suzbijanju govora mržnje „Not on Our Watch – Equality Bodies Fighting Hate Speech“ koji je od 19.-21.11. u Rimu okupio članove/ice Equinet-a te stručnjake i stručnjakinje iz nacionalnih regulatornih tijela, institucija Europske unije, Europskog suda za ljudska prava, organizacija civilnog društva te iz područja tradicionalnih i novih medija, a radi multidisciplinarne analize sindroma govora mržnje. 

 

Na trodnevnom seminaru sudionici i sudionice raspravljali/e su o pravnim i socijalnim definicijama govora mržnje, alatima za suzbijanje govora mržnje, relevantnim pravnim aktima koji uređuju ovo područje te o primjerima dobre prakse. Stručna suradnica Strunjak aktivno je sudjelovala u raspravama problematizirajući kratke rokove čuvanja podataka o autorima objava na društvenim mrežama koji šire govor mržnje, a što predstavlja prepreku za njihovo procesuiranje.

Pravobraniteljica u svojem radu osobito prati retoriku u javnom prostoru te u slučajevima govora mržnje istupa sa svojim javnim priopćenjima u kojima upozorava na štetnost ove pojave, a kada su u pitanju teži oblici govora mržnje koji predstavljaju kazneno djelo, podnosi i kaznene prijave.